U okviru kampanje „Budi odgovoran“ su ove sedmice evidentirane su primjedbe na banku “Alter Modusa“ i prodavnicu „Grin“ u Nikšiću, prilikom čije kontrole nisu utvrđene nepravilnosti.

Ove sedmice je evidentirani 11 primjedbi, na osnovu kojih su izrečene dvije novčane kazne od 150 eura i 1,68 hiljada eura, kako prenosi RTCG,
Kazna od 1,68 hiljada eura izrečena je restoranu Zlatibor u Zeti, prijavljenom za neizdavanje fiskalnih računa, loše uslove u kuhinji, neosigurane radnike, neposjedovanje sanitarnih knjižica i nelegalan promet rakije.

Kampanju Budi odgovoran krajem decembra 2013. godine pokrenuli su Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbu protiv sive ekonomije.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajtawww.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave (PU) na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.