zoran Brđanin

Predlogom pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Uprave policije koja će biti dostavljena Vladi na razmatranje i usvajanje, prema saznanjima Dnevnih novina, predviđeno je da umjesto dosadašnjih osam pomoćnika direktora, bude svega četiri.

Novom sistematizacijom, koja je očigledno sastavljena mnogo prije dolaska Zorana Brđaninana mjesto prvog čovjeka policije, moći će se legalno smijeniti svi rukovodioci koji ne odgovaraju novoj vlasti i dovesti osobe koje će biti njima lojalne.
Naime, sistematizacijom su, umjesto dosadašnjih osam, previđena četiri sektora policije i to Sektor kriminalističke policije, u čijem sklopu će biti Odjeljenje za borbu protiv organizovanog kriminala i Sektor za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, zatim Sektor opšte nadležnosti u sklopu kojeg će biti i granična policija, kao i Sektor za obezbjeđenje ličnosti i objekata i Sektor specijalne policije.
Time će Enis Baković, Zoran Lazović, Dejan Đurović, Drago Spičanović, Dragan Blagojević, Zoran Tomčić ostati neraspoređeni.
Takođe, novina u organizaciji policije je i ta da su planirana četiri regionalna centra granične policije, umjesto dosadašnja tri, tako da ćemo sada pored Regionalnog centra granične policije “Centar”,”Sjever” i “Jug” imati i Regionalni centar “Zapad” koji će obuhvatati granicu prema BiH.
Zakon nalaže da uži kabinet Vlade raspravlja i usvaja tu sistematizaciju koja se po pravilu radi barem pola godine, ali je ova urađena u rekordnom roku od svega pet, šest dana. Razlog za žurbu je, naravno, smjena svih dosadašnjih pomoćnika u Upravi policije, među kojima je najveći pik nove vlasti na Lazovića i Bakovića i to prije izbora u Nikšiću. Takođe, iz istog razloga nova vlada zahtijevala je smjenu načelnika CB Nikšić, što je i urađeno ekspresno prekjuče.
Prema saznanjima DN, Brđanin će nastaviti da smjenjuje načelnike policije po gradovima. Tako da će nakon Nikšića, na red doći navodno Bar, pa Herceg Novi.
Podsjećamo da je Brđanin prošle sedmice, nekoliko sati nakon postavljanja na čelo policije, ponudio pomoćnicima da sami podnesu ostavke, što su oni odbili. Odmah nakon toga iz fioke je izvađena već unaprijed pripremljena nova sistemazacija u Upravi policije kojom je predviđeno spajanje većine sektora, čime bi rukovodioci tih sektora ostali bez funkcije i bili neraspoređeni.
Prošle sedmice Brđanin je zvanično imenovan za vršioca dužnosti direktora Uprave policije i tu funkciju će obavljati dok skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu ne dostavi mišljenje Vladi. To mišljenje nije obavezujuće, ali se prilikom imenovanja uzima u obzir i mora ga biti.
Iz DF su ranije saopštili da neće dati pozitivno mišljenje, a i lider Socijalističke narodne partijeVladimir Jokovićje najavio da će njegova stranka u Skupštini biti uzdržana po tom pitanju.
Izvor: Pobjeda