Božović: Čitanje motiviše, opušta, udaljava od problema i surove svakodnevice

Slavka Božović naša sugrađanka, draga pjesnikinja kaže da jako voli da čita.

“Još od malena volim da se družim sa knijgom. Ona je moja duhovna hrana. Čitajući sebe nadograđujem i duhovno obogaćujem. Upoznajem poznate ličnosti, razne kulture, zalazim u interesantne oblasti, upoznajem različite svjetove….
Čitajući usavršavam rečnik i unapređujem komunikacione sposobnosti sa ljudima ne samo iz okruženja već iz čitavog svijeta.
Dalje, čitajući budim maštu, zalazim u svijet snova te tako se rađaju inspiracije za neke nove poetske letove. Čitanje me opušta i smiruje, poput sedativa na moj organizam djeluje. Imam osjećaj da svaka novopročitana stranica svojim magičnim dahom dušu mi miluje. Čitanje me podstiče na kreativnost i udaljava od problema”, kazala nam je Slavka.
On dalaje kaže da je knjiga je prozor u svijet.
” A meni je taj prozor pružio daleke vidike da ostvarim svoje snove i postignem veoma zavidne rezultate kako na domaćoj tako i na svjetskoj književnoj sceni”, ističe ona.
Najupečatljiviji utisak na Slavku je ostavio roman Lava Nikolajeviča Tolstoja i neprevaziđena “Ana Karenjina”.
Roman “Ana Karenjina” smatra se najvećim romanom u svjetskoj književnosti. On obrađuje ekonomske i društvene odnose kao i porodične teme u Rusiji 70-tih godina XIX vijeka. Takođe i ljubavni životi žena iz visokog društva, problem braka i porodičnog života,moralno posrnuće pojedinaca i društva u cjelini.
Mjesto radnje je Petrograd – Moskva.
Suština romana je Anin brak sa Aleksejom Karenjinim zasnovan na društveno prihvatljivom – racionalnom i destruktivne ljubavne veze sa grofom Vronskim.
Njena ljubav prema Vronskom preovladala je nad razumom.
Rastrzana između braka i ljubavi sve više je gubila tlo pod nogama, te sve dublje tonula. Svjesna svojih katastrofalnih grešaka sebe je zavaravala, tješeći se da nije uradila ništa loše a u dubini bića osjećala je grižu savjesti i sramotu zbog kršenja moralnih normi.
Gušeći se veoma dugo u svom nemiru zbog svega učinjenog često je “prelistavala” mračne slike sa željezničke stanice i nesreće koja se dogodila pri prvom susretu sa Vronskim. Ana je i okončala svoj život tragično, bacajući se pod voz .
Život nije bajka, apsurd očekivati nerealno u bilo kom segmentu.
Božović savjetuje mlade da što više čitaju.
“Prije svega čitanjem se obrazuju i postižu mnogo bolje rezultate u školi a i na svim životnim poljima. Čitajući izgrađuju sebe jer ono što stvarnost skriva književnost otkriva. Čitanje motiviše, opušta, udaljava od problema i surove svakodnevice. Podstiče maštu, budi snove, usavršava kreativnost do te mjere da možete zaći u nedostupne svjetove. Samo čitanjem i obrazovanjem može se porasti toliko da dohvatite zvijezde i družiti se sa pticama što se pod mjesečevim tremom gnijezde”, zaključila je ona.