“Kao što sam, od rođenja dvoje djece, Pavla i Filipa, bdila nad njima i vodila računa o njihovom zdravlju, tako sam postupala i sa svojim pacijentima od prvog dana kada sam obukla bijeli mantil, a onda isto tako nastavila da radim za dobrobit svih građana Crne Gore i sa pozicije ministarke zdravlja naše države”, poručila je bivša ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović.

S jedne strane, kako je istakla, ponosna je na rekordne rezultate u redovnom radu zdravstvenog sistema i uprkos varednim okolnostima, nezapamćenom obimu posla i opterećenju zbog COVID 19 pandemije.
“Radosna sam što smo u, takođe, rekordnom roku uspjeli da povećamo plate ljekarima i medicinskim sestrama do 40 odsto. Moje cijenjene kolege su to odavno zaslužile i ova zemlja im se još nije adekvatno odužila. S druge strane, zahvalna sam građanima koji su jasno i glasno potvrdili da cijene i prepoznaju naš rad, i to zajedno sa ocjenama relevantnih zdravstvenih međunarodnih institucija.
Ministarstvo zdravlja Crne Gore, a to potvrđuje vaše iskustvo, izdigli smo sa neuglednog 16. mjesta i dna tabele po ocjenama koje su dali građani 2019. godine, na današnju čelnu, prvu poziciju. Istraživanje CEMI-ja i agencije Mina, a pod pokroviteljstvom ambasade SAD-a, pokazalo je da je najviše građana Crne Gore zadovoljno radom upravo Ministarstva zdravlja Crne Gore. Zato sam zahvalna i ja svima vama, bez izuzetka. Mi smo, kao zdravstveni radnici dobili još jednu i to specijalnu nagradu SZO za, kako su obrazložili, doprinos očuvanju zdravlja i života građana tokom COVID 19 pandemije”, navela je Borovinić-Bojović.
Ponosna je, kako ističe, što je sa kolegama, predvodila Ministarstvo zdravlja Crna Gore u presudnoj, epohalnoj bici u cilju savladavanja korona virusa.
“Ostvareni rezultati nijesu ničija pojedinačna zasluga već svih zaposlenih u zdravstvenom sistemu. Svim saradnicima zahvaljujem na požrtvovanom radu. Nadam se, takođe, i da razumiju da sam bila obavezna da u dinamiku rada u Vladi unesem ljekarski ritam – mi radimo i u ponoć i u tri ujutru i vikendom i praznicima. Ako želimo najbolji zdravstveni sistem – moramo da budemo maksimalno požrtvovani. Ovdje nema mjesta ni politici ni podjelama po bilo kom osnovu. Relevantan je samo profesionalan i, još važnije, ljudski pristup svakom čovjeku”, navodi se u saopštenju.
Zahvalna je, kako navodi, i kolegama iz Ministarstva zdravlja koji su to razumjeli i koje je posmatrala kao članove svoje porodice.
“Uvaženom kolegi Šćekiću, naravno, dajem punu ljudsku i profesionalnu podršku u cilju jačanja zdravstvenog sistema Crne Gore. Funkcije dođu i prođu, i raduje me, kao ljekara, što Crna Gora postaje toga svjesna. Ono što ostaje i što je najvažnije u životu jeste da ostanemo ljudi”, poručila je Borovinić-Bojović.