Bivši radnici Rudnika boksita, koji zbog nepovezanog radnog staža ne mogu da ostvare pravo na penziju, u ponedjeljak će ponovo blokirati odvoz rude sa površinskog kopa Zagrad.

 

Radi se o 15-ak radnika kojima staž nije povezan od početka 2009. godine, odnosno prije i nakon stečaja koji je uveden u novembru 2013. godine.

Jedan od radnika, Drago Dačević, kazao je da su na nastavak blokade koju su počeli u četvrtak, ponovo primorani, jer je očigledno da od najavljenog dogovora sa nadležnima nema ništa.

“Izmanipulisanui smo, a bilo nam je obećano da će stečajni upravnik zajedno sa nama razgovarati sa nadležnima u Ministarstvu finansija, kako bi nam staž bio povezan”, rekao je Dačević.

On je najavio mogućnost da bi ispred površinskog kopa Zagrad u ponedjeljak mogle biti okupljene i njihove porodice.

Grupa bivših radnika Rudnika boksita blokirala je u četvrtak u sedam sati odvoz rude sa površinskog kopa Zagrad, zahtijevajući da im nadležni uplate doprinose za povezivanje radnog staža da bi mogli da ostvare pravo na penziju.

Ispred rudokopa okupila se bila i policija, ali je blokada mirno prekinuta nakon dogovora da će predstavnici Uniproma pokušati da dobiju detaljnu informaciju kada će staž biti povezan barem za radnike koji ispunjavaju uslov za penzionisanje.