Radnici Rudnika boksita ostaće na saobraćajnici Nikšić-Župa dok ne dobiju precizne informacije o rješenjima koje je juče usvojila Vlada. Na drugoj strani, mještani nikšićke Župe očekuju da policija tokom dana nađe rješenje i uspostavi saobraćaj prema toj mjesnoj zajednici, kako bi se normalizovao život za oko pet hiljada njenih mještana koji su zbog blokade u Rubežima odsječeni od grada.

Vlada je na jučerašnjoj sjednici usvojila socijalne programe za radnike Rudnika boksita Nikšić, i zadužila Ministarstvo rada i socijalnog stranja da, u saradnji sa resorima ekonomije i finansija, definiše model povezivanja radnog staža rudarima.

Predsjednik Sindikata Boksita Ilija Đilas, rekao je agenciji Mina-business da ništa nije precizirano i da radnici ne mogu prekinuti blokadu dok ne saznaju hoće li im i šta biti riješeno.

Radnici Boksita su sedmu noć proveli blokirani na saobraćajnici Nikšić-Župa u naselju Rubeža. Rudari su se na radikalizaciju protesta odlučili nakon što je Odbor povjerilaca odbio ponudu Neksana za kupovinu imovine Rudnika.

Na jučerašnjem sastanku predstavnika mještana i čelnika policije dogovoreno je da će se pronaći odgovarajuće rješenje, u suprotnom će se mještani danas  u 14 sati ponovo okupiti ispred Centra bezbjednosti u Nikšiću, a nije isključena ni radikalizacija protesta.

Oko 70 mještana Župe juče je došlo pješke iz Rubeža do CB-a u pratnji policije gdje su tražili razgovor sa nadležnima o rješenju jednog zahtjeva – da im se oslobodi put kako bi mogli normalno funkcionisati.

Okupljeni mještani kazali su da nijesu protiv radnika Boksita, koje je u Rubežima zaustavila policija, ali da traže svoja prava jer im je blokirana glavna saobraćajnica koja je u rangu javnog puta što po zakonu niko nema pravo.