Bezbjednosna situacija u Crnoj Gori u prošloj i na početku ove godine je stabilna, saopštili su najviši policijski funkcioneri. Sa Odbora za bezbjednost su poručili su da neće dozvoliti da se bilo ko iživljava nad policajcima ali i da će biti ispitana prekoračenja ovlašćenja policijskih službenika.
U 2017. smanjen je broj ubistava u odnosu na godinu prije, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić na sjednici skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu. Navodi da je spriječeno sedam likvidacija te da su pokrenute brojne akcije protiv orgnaizovanih kriminalnih grupa, prenosi portal Antena M.

„Zaista možemo reći da je bezbijednosna situacija u 2017. bila stabilna. Nažalost, tu situaciju su narušavali obračuni organizovanih kriminalnih grupa kad su se gubili ljudski životi“, rekao je Nuhodžić i poručio da je činjenica da su Uprava policije i druge nadležne institucije snažno i u kontinuitetu vodile borbu sa organizovanim kriminalnim grupama.
Članove Odbora za bezbjednost je zanimala bezbjednosna situacija u ovoj godini. Šef sektora kriminalističke policije Enes Baković navodi da je od početka godine ubijeno šest osoba a četiri slučaja su rasvijetljena. Naglašava da je je bilo 13 pokušaja ubistava, 11 je rasvijetljeno.
Poslanik DPS-a Milorad Vuletić kaže da se građani osjećaju manje bezbjedno na ulicama. Pitao je predstavnike MUP-a kako će to da promijene odnosno da li je jedna od opcija da se policijskih službenicima daju veća ovlašćenja.
Pomoćnik direktora Uprave Policije Nikola Janjušević nije zadovoljan zaštitom policijskih službenika. Poručuje da će MUP učiniti sve da ih zašiti.
„Nećemo dozvoliti da se bilo iko iživljava nad našim poliicjskim službenicima“, kazao je Janjušević.
Veliki broj napada na policijske službenike je sankcionisan ispod zakonskog minimuma što je, ističe Janjušević, nedopustivo.
Iz policije, s druge strane, poručuju da će biti istraženi svi prijavljeni slučajevi prekoračenja ovlašćenja policijskih službenika.