NKT vanredna konferencija

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarezne bolesti na današnjoj konferenciji saopštilo je da ukupan broj aktivnih slučajeva u Crnoj Gori 10.207.

Najveći broj zaraženih je iz Podgorice.
Na konferenciji govorili su Senad Begić, pomoćnik direktora IJZCG i Ilija Ašanin, direktor Opšte bolnice u Nikšiću.
U Crnoj Gori trenutno je hospitalizovano 333 pacijenta sa virusom COVID-19.
U KCCG se nalazi 79 pacijenata sa koronavirusom, u Baru 44, Beranama 32, Brezoviku 34, Pljevljima 20, Bijelom Polju 23, Kotoru 11, Cetinju 9 i u privatnoj bolnici Kodra 10.
“Na bolničkom liječenju danas su 74 pacijenta, od kojih je 13 životno ugroženo, tri su na neinvazivnoj ventilaciji, jedan na respiratoru”, rekao je Ašanin.
Na pitanje o broju djece do 9 godina koja su hospitalizovana, nemaju podatke, kazao je Begić.
Još dodaje: ,,Ukupno bilo 908 oboljele djece – u prvom talasu 24, a ostatak u drugom talasu”
Da bi se usporio porast broja zaraženih, nužno je učvrstiti mjere i da se potpuno zatvore aktivnosti, osim onih najnužnijih.
”Nijedna država nije imala kršenje mjera u ovoj mjeri i okupljanje”, kazao je Begić. Na pitanje da li se zaksnilo za potpunim zaključavanjem, Begić kaže: ,,Davno smo mi zakasnili”.
On je na konferenciji za novinare Nacionalnog koordinacionog tijela rekao da su u utorak imali još jedan sastanak sa predstavnicima Udruženja ugostitelja koji je, kako je naveo, bio jako konstruktivan.
„Postigli smo apsolutnu saglasnost o neophodnosti sprovođenja određenih dodatnih mjera, postignuta je saglasnost i u vezi sa prioritetima – da je zdravlje nesumnjivo prioritet svih u državi“, istakao je Begić.
Upitan da li će sadašnje mjere uticati na smanjene broja novooboljelih, Begić je kazao da bi, kada bi se svi pridržavali propisanog, došlo do smanjenja tog broja i stavili bi kompletnu epidemiju pod kontrolu.
Na taj način bi, kako je naveo, postigli brzi pad i rasterećenje zdravstvenog sistema, „što bi omogućilo da novogodišnje praznike dočekamo u koliko toliko normalnijoj atmosferi od ove“.
Begić je kazao da trenutna dešavanja na terenu ne pogoduju nikome, uključujući i ugostitelje, i dodao da imaju i podršku lokalnih vlasti za apsolutno pooštravanje mjera.
On je poručio da prate epidemiološku situaciju i da je redovni četrnaestodnevni presjek planiran za subotu ujitru.
“Ako informacije koje dobijemo sa terena budu ukazivale na ono što smo imali posljednjih nekoliko dana, ako se nastavi sa pristizanjem informacija koje ukazuju na nepoštovamje trenutno donijetih mjera, mislim da je svima jasno da moramo ići sa strožijim mjerama. Ako nema drugog izlaza, kao što mislimo da nema, onda ćemo ići sa tim“, rekao je Begić.
Govoreći o privremenim bolnicama, on je rekao da postoji saglasnost unutar zdravstvenog sistema, i da nije lako otvoriti privremenu bolnicu.
„Nije problem prostora, namještaja, mobilijara. U toj bolnici neko mora da radi i pitanje je šta time postižemo. Plan Kriznog medicinskog štaba je da se proširuju kapaciteti bolnica, odnosno broj kovid kreveta, ne na uštrb ostalih zdravstvenih stanja“, kazao je Begić.
Na pitanje šta je problem zdravstvenog sistema, kadar ili oprema, imajući u vidu da je samo tri odsto od aktivnog broja oboljelih hospitalizovano, on je rekao da se koronavirus kod 90 i više odsto oboljelih liječi upravo u kućnim uslovima u cijelom svijetu.
„Lake i srednje teške kliničke slike mogu se zbrinajavati u kućnim uslovima. Pitanje je koliko primarni nivo zdravstvene zaštite, odnosno patronažne službe to mogu da izdrže“, kazao je Begić, dodajući da broj hospitalizovanih ukazuje samo na najteže slučajeve.
Ašanin napominje, da nijedan građanin nije ostao uskraćen za ono što je potrebno.
“Pogoršanjem situacije morali smo staviti van snage sve odluke o ambulantnom dijelu. Ipak, pacijenti nisu uskraćeni za ono što je potrebno. Mjere su opomena onima koji nisu na najbolji način razumjeli o čemu pričamo. Kad bi imali više razumijevanja ne bismo o ovome pričali, ne bi trebale ove mjere. U međuvremenu smo u više navrata obavještavali da smo našli alternativne modele da budemo u kontaktu sa pacijentima… Čim se popravi epidemiološka situacija očekujem da u normalan rad vratimo ambulante. Ponavljam, niko nije uskraćen za sve vrste pomoći.”
U OB Nikšić, prema njegovim riječima, rade se hitne hirurške intervencije i hitni pregledi.