Vandali su ponovo oštetili staru nikšićku tvrđavu Onogošt, poznatu i kao Bedem - u kuli Nebojša uništili su sve, čak su i električne kablove iščupali, prenose Vijesti.

Jedan od simbola nikšićke kulturne baštine, tvrđava Onogošt, poznatija kao Bedem, minulih godina od zaborava je koliko toliko čuvao muzički festival Bedem fest.
No, ovaj lokalitet mogao bi postatii pravi kulturno – turistički biser Nikšića. Grupa mladih entuzijasta okupila se oko ideje potpune rekonstrukcije i adaptacije tvrđave, koja će posjetnicima ponuditi cjelogodišnje sadržaje, prenosi RTCG.

 

Pogled iz visine na zidine Onogšta otkriva sve ljepote stare nikšićke tvrđave, ali i neiskorišćene potencijale ovog jedinstvenog kulturnog bisera za koje se vjeruje da datira još iz 3. vijeka. Upravo taj kulturno-tistorijski potencijal grupa mladih stvaralaca pokušava da valorizuje kroz ambiciozni projekat pod nazivom Bedem 360.

Ukratko, trenutno prilično zapuštena, nikšićka tvrđava zamišljenim konceptom doživjela bi poptunu sanaciju i adpataciju.

“Da jednostavno, trenutno vrlo devastirani simbol grada pod Trebjesom i jedan u vrlo lošem stanju dio kulturne baštine Nikšića i Crne Gore, sredimo i privedemo namjeni”, kazala je za TVCG PR “Bedem 360” tima Biljana Kecojević.

Idejno rješenje predviđa mnoštvo kulturo umjetničkkih sadržaja, a tvrđava bi postala mjesto sa cjelogodišnjom ponudom posjetiocima, čime bi, uvjereni su inicijatori ideje, Nikšić značajno pozicionirali kao prepoznatljivu turističku destinaciju.

“Osim sjevera i juga Crne Gore imaćemo i jedan grad u centralnom dijelu koji će imati šta da ponudi posjetiocima”, dodala je Kecović.

O potencijalima tvrđave godinama govori i Petar Šundić, direktor Bedem festa. Autentični Muzički festival smješten unutar zidina jedini je dosad čuvao od zaborava tvrđavu. Novu ideju, kaže s oduševljenjem je prihvatio.

“Mogu da kažem da više nijesmo usamljeni u toj ideji, u toj poruci, apelu i vapajima kada je riječ o ovom zdanju jer kao što znate ove drevne zidine zaslužuju mnogo mnogo više, mnogo veću pažnju svih nas”, rekao je direktor Bedem festa Petar Šundić.

Bedem 360 timu sada slijedi teži dio posla, odnosno obezbijedjivanje sredstava i donatora . Opština i Ministarstvo kulture već su izrazili veliku spremnost da pomognu.

O vrijednosti projekta iz projekta “Bedem 360”, zasad ne žele da govore. Vjeruju da će kvalitet njihove ideje prepoznati relevantne institucije, a ideja je i da se dio novca obezbijedi kroz Ipa fondove.