Danas je u Nikšiću otvoren drugi Bazar na trgu. Tim povodom, na kraju prvog dana smo razgovarali sa nekim od trgovaca.

Na štandu sa Hrizantemama nam je rečeno da prodaja ide solidno:

„3.5 eura po jednoj saksiji, što je dosta jeftinije nego u profesionalnoj ponudi. Solidna je prodaja, ali može bolje.”

Slavka prodaje ručno pletenu vunenu odjeću, koju plete i za štandom.

„Prodaja ide dobro. Sad će i jesen, i zima, pa će ljudima trebati. Ja inače prodajem kod Robne kuće, ljudi me znaju, pa je ovo način da doprem do više njih”, zadovoljna je Slavka.

Na jednom od štandova smo zatekli i najmlađe izlagače. U pitanju su Petar Iković i Ivan Komnenović, polumaturanti. Oni su izlagali domaće proizvode iz banjskog sela Klenka. Kazali su nam da su dosta prodali, a i da imaju dobru ponudu:

„Imamo salate od 2.5, preko likere i džemove od pet i šest eura, i na kraju livadski med od 15″, hvale se oni ponudom.

Gazdinstvu Perović iz Banjana prodaja cijeđenih sokova ide dobro:

„Mi smo uvijek zadovoljni”, kratko i srdačno kažu.

Ana Malović – Peković, primijenjeni umjetnik, kaže kako prodaja ide dobro, ali ima i neke zamjerke:

„Da bi mogla zaživjeti jedna ovakva stvar, odnosno da bi jedan umjetnik mogao da živi od svog rada, nije dovoljno jedan ili dva događaja godišnje. Treba da bude na mjesečnom nivou, pogotovo što početnici nemaju resurse da izlože u svim opštinama”, kaže ona. Tu ima i druga stvar:

„I ovdje, i na zimskom Sajmu hrane i rukotvorina, nije pravilno odrađen raspored, pa mene tako smjeste između štandova za hranu. To otežava prodaju.”

Treći problem je, i doživljaj bazara od strane nekih prodavaca:

„Dođu ljudi, zauzmu sto i prodaju stvari iz kuće kao rukotvorine. Postoje neki od njih koji ovo doživljavaju kao buvlju pijacu, a to nije to”, zaključuje ona.

Sandra Tomić prodaje rukotvorine, uglavnom rukotvorine za nježniji pol.

„Prodaja ide dobro, prevashodno jer je ovo namijenjeno ženama svih uzrasta. Muškarci kupuju oko svetog Valentina i 8. marta.”, kroz osmijeh nam kaže Sandra.

Gazdinstvo Rašević je iz Trebinja. Oni su dio svojevrsne zadruge hercegovačkih proizvođača poljoprivrednih proizvoda „HerzegHouse”, preko koje prodaju većinu proizvoda. Kako nam kaže Vesna, Bazar je njihov način da stvore kontakte u Crnoj Gori.

„Kao što vidite, imamo širok asortiman domaćih proizvoda. Tu su likeri, med, sokovi… Cijene smo upodobili tržištu. Prodaja ide solidno, može i bolje”, kaže ona. Izuzetno je zadovoljna organizacijom.

„Zaista, sve pohvale za Turističku organizaciju i sve koji su učestvovali u organizaciji. Svi su nas divno prihvatili”, zahvalna je ona i dodaje da su ovakvi sajmovi prije svega način da se sklope partnerstva kako sa kupcima, tako i sa drugim trgovcima.