Mladi NK

 

Izvršni direktor IPC Tehnopolis, Ratko Bataković, prisustvovao je 26. septembra Regionalnom biznis forumu u Novom Sadu, saopšteno je iz Tehnopolisa.

U okviru učešća na Forumu, osim agendom planiranih sastanaka, izvršni direktor je obišao više institucija i organizacija, potencijalnih partnera za projektne aktivnosti Tehnopolisa.

U cilju uspostavljanja partnerskih odnosa i mogućnosti uzajamne podrške na putu razvoja inovativnih projekata, direktor Bataković je posjetio Institut BioSens, koji je inače osvojio prvo mjesto u Evropi u okviru jednog od najprestižnijih poziva Evropske Komisije Horizont 2020, namijenjen stvaranju evropskih centara izvrsnosti u naučnim istraživanjima, njihovoj primjeni i stvaranju inovacija, i koji će omogućiti kompetitivnu poziciju država u globalnom lancu vrijednosti i strateški ih uključiti na put inovativnog rasta Evrope.

Kao odličan primjer razvoja klastera, naročito kada je ICT industrija u pitanju, direktor je posjetio i vojvođanski ICT klaster, čija iskustva i kontakti mogu biti od velikog značaja za Tehnopolis. Direktor ovog klastera, Milan Šolaja je iskazao zadovoljstvo posjetom predstavnika Tehnopolisa i prihvatio poziv za učešće na nekom od narednih Smart Trio biznis foruma koji će za temu imati upravo klastere i njihov razvoj.

U okviru obilaska potencijalnih partnera na projektnim aktivnostima, direktor Bataković je posjetio i Institut za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu. Tom prilikom je razgovarao sa dr Vericom Vasić, nakon čega je dogovorena saradnja i partnerski nastup na predstojećim projektnim pozivima koji će se odnositi na inovativne pristupe i rješenja iz oblasti šumarstva i zaštite životne sredine. Institut za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu je naučnoistraživačka organizacija čiju djelatnost čine primijenjena i razvojna istraživanja usmjerena ka zadovoljavanju potreba neposrednih korisnika rezultata istraživanja i fundamentalna istraživanja koja predstavljaju osnovu za primijenjena i razvojna istraživanja.

U okviru drugog dana konferencije, direktor Tehnopolisa će prisustvovati i organizovanim poslovnim susretima iz oblasti poljoprivrede i prehrambenog sektora, metaloprerađivačke industrije i sektora turizma. Pored predstavnika Tehnopolisa, učesnici foruma su regionalne privredne komore, razvojne agencije i druge institucije koje pružaju podršku za razvoj malih i srednjih preduzeća i poboljšanje ekonomske klime za poslovanje i nove investicije.

Regionalni biznis forum organizuje Evropska mreža preduzetništva u saradnji sa Skupštinom evropskih regiona i Skupštinom AP Vojvodine, a uz podršku Privredne komore Vojvodine i Razvojne agencije Vojvodine.