Radmila Backovic

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta provjerava zakonitost izbora i poslovanje Radmile Backović direktorice JPU ,,Dragan Kovačević” iz Nikšića zbog sumnje da je odgovorna za niz odluka mimo zakona, rečeno je portalu Mladi Nikšića iz Vlade. Kako nezvanično saznajemo Backović je na prinudnom odmoru i izgledno je da će uskoro doći do kadrovskih promjena na čelu nikšićkog vrtića.

Kontroverze o izboru i radu Backović aktuelne su u javnosti godinama, a posebno nakon prozivki da je na čelo te ustanove po treći put došla nezakonito, s obzirom na to da po Opštem zakonu o obrazovanju i vaspitanju ima pravo na samo dva mandata. Osim toga, Backović je donijela niz kontraveznih odluka o zapošljavanju.

Tumačenja zakona u koja smo imali uvid sugerišu da je Backović na mjesto direktorice vrtića treći put bila izabrana nelegalno.

mandat direktora zakon

Pravni ekspreti koje smo kontraktirali smatraju da je treći mandat Radmile Backović na poziciji direktorice JPU ,,Dragan Kovačević” nezakonit jer prema članu 78a Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju ima pravo na samo dva mandata. U članu zakona se precizno navodi: ,,Za direktora javne ustanove isto lice može biti birano najviše dva puta uzastopno.”

Mišljenje da je treći mandat nezakonit ima i doktor prava i advokat, Aleksandar Kovačević koji je istakao da se ovim postupkom krši zakon i da se očigledno radi o zloupotrebi službenog položaja. Kovačević kaže da je očigledno da je jedno lice dva puta uzastopno birano za direktora, što je maksimum dozvoljeno po Zakonu o opštem obrazovanju i vaspitanju.

“Poslije isteka drugog mandata postavljena je za vršioca dužnosti jer nije izvršen izbor po konkursu. Moje mišljenje je da se ovdje radi o očiglednoj zloupotrebi u režiji ministra. Ako je imao razloga da ne izvrši izbor po konkursu za vršioce dužnosti, morao je izabrati neko drugo lice, a ne lice koje je prethodno u dva mandata uzastopno obavljalo posao direktora. Takođe, morao je dati valjano obrazloženje zašto nije izvršio izbor kandidata koji je ispunjavao uslove iz konkursa. Iako ne piše u zakonu, izbor se mora izvršiti, uprkost tome što samo jedan kandidat ispunjava uslove”, rekao je Kovačević.

Po njegovom sudu, od nikoga se ne može tražiti više od onog što traži zakon.

“Ako kandidat ispunjava uslove tražene  zakonom mora se izvršiti izbor. VD stanje je nešto izuzetno čemu se pribjegava samo kada nema druge mogućnosti. Takođe, suština zakona je ograničen mandat direktora koji se ne može produžavati, inače se radi o zloupotrebi prava. Po mojem mišljenju ovdje je počinjeno krivično djelo zloupotreba službenog položaja iz člana 416 Krivičnog Zakonika Crne Gore”, tvrdi Kovačević.

Da bi čuli mišljenje Radmile Backović povodom optužbi na njen račun, novinari portala obratili su joj se pitanjima. Ona, ipak nije odgovorila ni na jedno od naših pitanja.

Kako se može čuti od nekih predstavnika političkih partija, direktorica vrtića JPU ,,Dragan Kovačević” Radmila Backović, godinama je na meti optužbi da je nezakonito zapošljavala radnike na neodređeno vrijeme. Te optužbe nijesu samo dolazile iz političkih krugova, nego i od državnih organa. To dokazuje i Zapisnik o izvršenom inspekcijskom nadzoru broj 0204/2- 288 iz oktobra 2018. godine, kojim je utvrđeno da je Backović potpisala osam ugovora na neogređeno vrijeme bez raspisanog javnog konkursa i obavještenja o slobodnim radnim mjestima, čime krši član 101 i 101a Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju.

Kako se vidi iz tog zapisnika, direktorica vrtića bez saglasnosti Ministarsva prosvjete pristupila je zaključivanju ugovora o radu na neodređeno, odnosno transformaciji radnog odnosa  za 10 zaposlenih, čime opet krši zakon, preciznije član 101c Opšteg zakona  o obrazovanju i vaspitanju.

Zapisnik je sačinjen na jesen 2018. godine kada je uočeno niz nepravilnosti, odnosno odluka koje su donijete suprotno zakonu o obrazovanju i vaspitanju. Između ostalog nekoliko lica primljeno je bez konkursa i bez oglašavanje popune slobodnih radnih mjesta.

“Odgovornom licu (Backović) je ukazano da otkloni navedene nepravilnosti te je određen primjeran rok za njihovo otkanjanje. Insprekcija rada će i dalje preduzimati mjere iz svoje nadležnosti”, navodi se u zapisniku koji je sačinjen 16. oktobra 2018. godine, a koji je potpisala inspektorka Marina Đukanović.

zapisnik inspekcije

Ovaj zapisnik je – prema našim informacijama – od jednog broja zaposlenih proslijeđen Upravi policije odnosno Odsjeku za borbu  protiv krimilala i korupcije. Naime, dio zaposlenih smatra da je direktorice Backović tokom svog madata učinila niz ozbiljnih nezakonitih postupaka.
Prema svjedočenju pojedinih zaposlenih koje smo kontaktirali, rad Backović karakterišu brojni propusti. Tvrde da je bahata i osiona, da njeno ponašanje prema zaposlenima često ima elemente mobinga, a povodom toga su podnošene i krivične prijave.

Više puta kontaktirali smo Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, kako bi saznali šta će preduzeti povodom kršenja zakona od strane prethodne postave Ministarstva prosvjete, kao i same direktorice JPU “Dragan Kovačević”. Međutim, o sudbini Backović još nije donijeta konačna odluka.

“O svim vašim dopisima uredno su informisani ministarka i šef kabineta. Međutim s obzirom na to da se slučaj direktorice Backović još uvjek razmatra, nijesmo u prilici da vam saopštimo zvaničan stav Ministarstva”, rečeno nam je iz PR službe Ministarstva.

K.J. M.V. M.Ž.

Ovaj tekst nastao je kroz projekat “Podigni glas protiv nepravilnosti” koji realizuje NVO Mladiinfo Montenegro, a podržava Globalna inicijativa protiv transnacionalnog organizovanog kriminala kroz Fond otpornosti. Za stavove i mišljenja predstavljene na projektu odgovornost snosi isključivo Mladiinfo Montenegro.

Radmila Backovic i Nikola Janović

Radmila Backovic, Grbovic i Boskovic