Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta donijelo je naredbu da škole ne potpisuju ugovore sa asistentima u nastavi za jul i avgust. Iz Ministarstva uputili su ponovni dopis direktorima škola, u kojem su ih obavijestili da se odluka o produženju ugovora zaposlenima na određeno ne odnosi na asistente.

“Ministarstvo je odlučilo da uplati svim zaposlenima u prosvjeti jul i avgust, a sad smo odjednom mi asistenti nekakvi medijatori pa ne spadamo u tu grupu”, kazala je Ivana Makrid, asistentkinja u Ekonomsko-ugostiteljskoj školi u Nikšiću.
Ivana predstavnik viber grupe “Asistenti”, koja broji oko 250 članova na nivou Crne Gore, za naš portal je rekla da su asistenti u nastavi osobe koje učestvuju u procesu inkluzije, zajedno sa ostalim nastavnim kadrom.
“Kažu tehnička podrška, medijatori. Ali mi smo mnogo više od toga, karika bez koje lanac ne bi izdržao. Sigurna luka, oslonac, pomoć, podrška, nastavnicima olakšanje, nekom djetetu oči, uši, ruka ili noga. Često psiholozi, pedagozi, nastavnici svih predmeta, a najviše prijatelji”, istakla je Ivana.
Asistenti smatraju da nije pravedno oduzeti im mogućnost i da treba da budu tretirani kao ostali prosvjetni radnici.
“Ovo je poziv koji se ne može mehanički obavljati, ne postoji formula, niti gramatička pravila, godine i fakti koje treba naučiti i to je to. Postoji samo empatija i velika odgovornost. Zaslužujemo mnogo više poštovanja”, poručila je Ivana.
A da asistenti imaju punu podršku roditelja svjedoče i brojni komentari podrške na društvenim mrežama. “Oni su oslonac toj djeci, a šta je vrijednije od toga?! Koliko to košta? Na žalost velike stvari ne cijenimo i ne uvažavamo onoliko koliko one to zaslužuju. Ali se tome mora stati na kraj i boriti se za sigurnost. Jačati oslonac, a ne lomiti ga”, jedan je od komentara.
S.E.