novčanik

Za mnoge je januar mjesec kada se više troši, više kupuje i razmišlja kako obezbijediti dovoljno novca za sve što je neophodno. Međutim, kako cijene neprestano skaču to je sve teže, a za mnoge od naših sugrađana primanja su nedovoljna za sve što je neophodno u domaćinstvima. Zato je ekipa našeg portala napravila kratku anketu i pitala građane kako im je protekao prethodni mjesec koji je za mnoge, zbog svega navedenog, bio i najduži u godini.

„U januaru sam imala dosta izdataka, s obzirom na novogodišnje i božićne praznike kada se više kupovalo, a i cijene su dosta poskupile“, kazala nam je Ružica, domaćica.
Dragan, penzioner, nam je rekao da mu je januar uvijek najduži mjesec u godini, ali da je uživao sa unučadima koji ga uvijek posjete u toku raspustu, dok je studentkinja Sanja odgovorila da je januar provela spremajući ispite, pa je za nju bilo jako naporno i stresno.
„Ne znam šta da odgovorim. Plate male, cijene sve skočile. Kako bi nam moglo biti“, kratko je odgovorio jedan od naših sugrađana.
Tanja, prosvjetni radnik, ističe da januar donosi mnogo više potrošnje nego ostali mjeseci, najviše zbog praznika, kada se kupuje više namirnica, a i djeci je uvijek nešto potrebno.
„Bilo je dosta izdataka, ali nam nadu pruža najavljeno povećanje zarada što će mnogima olakšati život i srediti finansijsku situaciju“, zaključila je Bojana, diplomirani pedagog.
Milena, profesor matematike u penziji, ističe da je svaki mjesec podjednako težak za one koji nemaju dovoljna sredstava i prihoda, a da se to najviše osjeti u januaru kada su troškovi najveći. „Voljela bih da se više obrati pažnja na građane i da im se obezbijede adekvatne zarade“, dodala je.
Žarko, taksista, kaže da je u januaru imao dosta troškova, ali da su trenutno zabrinjavajuće cijene goriva koje su skočile već dva puta za mjesec dana, a sličnog mišljenja je i naš sugrađanin Radoje koji ocjenjuje da mu najteže pada mala penzija koja nije dovoljna da pokrije sve troškove.
„Jako teško. Istrošili smo se praznike, tako da smo ostatak mjeseca jedva krpili kraj s krajem“, naglasio je Bajo, penzioner.
Za Maricu januar uvijek najduže traje, a i potrebno je dosta novca za prazničnu trpezu, tako da treba „izgurati“ ostatak mjeseca.