Vakcinacija

MMR vakcina štiti od tri opasne virusne bolesti – morbila, rubeole i zaušnjaka. Međutim, neki roditelji samoinicijativno odluče da odgode tu vakcinu kako bi se uvjerili da se dijete pravilno razvija, da je progovorilo i prohodalo i tek nakon toga vode dijete na vakcinaciju ovom vakcinom. To se dešava zbog roditeljskog straha usljed neosnovanih i netačnih priča da ova vakcina izaziva autizam i smetnje u razvoju. Nažalost, često se desi da roditelji odgađanjem nikada i ne dovedu djecu na vakcinaciju.

Razgovorali smo našim sugrađanima šta misle o mmr vakcini, da li se plaše virusa morbila i plaše li se uopšte za zdravlje svoje djece.

U razgovoru sa dvijema majkama, Zoricom i Jovanom, dobili smo sledeće odgovore. Jovanin stav je da “ne želi da vakciniše svoje dijete sve dok ne propriča jer se prosto plaši”, Zorica ima slično mišljenje, “Nisam odbila vakcinaciju, samo čekam da moj sin malo ojača, prohoda, progovori, pa ćemo onda poći na vakcinaciju”.
Mitar ima drugačiji stav, “zbog ljudi koji vjeruju u teorije zavjere, vraćamo se u srednji vijek”.
“Dajte molim vas, vakcina je spasila čovječanstvo” izričita je bila starija gospodja Milena.
Bračni par Petar i Ksenija složili su se u tome da “treba vjerovati struci, mi smo svoju djecu vakcinisali po kalendaru vakcinacije u dogovoru sa izabranim pedijatrom”.

Različiti stavovi naših sugrađana govoreći o tome da ovoj temi treba javno govoriti, kako bi stanovništvo razbilo predrasude i učinilo najbolje za zdravlje naših najmladih.

Podijelite sa nama vaša mišljenja, vezano za ovu temu u komentarima. Voljeli bismo čuti i stav naših čitalaca.