U razgovoru sa učenicima nikšićkih OŠ, koji su “ciljna publika” Savjetovališta za mlade nikšićkog Doma zdravlja, rečeno nam je, uglavnom, da mladi u Nikšiću nikada nijesu ni čuli da takva kancelarija postoji. Oni malo bolje obaviješteni, znaju za postojanje psihologa u DZ, a imali su priliku i da u školi prisustvuju radionicama o bolesti zavisnosti.
“Nijesam informisan, niti posećujem takve organizacije”, rekao nam je jedan sagovornik, a njegov stav dijeli i većina naših sagovornika, njih desetak.
Odgovori od mladih koje smo dobili se svode suštinski na to kako su zauzeti školskim i vannastavnim obavezama, i kako bi im slušanje dodatnih predavanja samo oduzelo vrijeme.
Sreli smo i mlade koji su čuli da u DZ mogu dobiti psihološku podršku, ali ne tačno za Savjetovalište.
“Iskreno nijesam čuo. Znam za psihologa, ali takvu organizaciju ne”, kaže naš sagovornik.
“Nijesam sigurna da znam o čemu se tačno radi, mada smo u školi imali radionice na temu “reci ne drogama” i slično”, kaže naša sagovornica. Na pitanje šta misli o takvoj vrsti prevencije, kaže:
“Mislim da su korisne. Ali džaba sva priča ako je neko labilan i druži se sa nekim ko konzumira drogu, cigarete… Neminovno je da će i on kad-tad pasti pod loš uticaj”, smatra ona.
Njena drugarica dodaje kako je takođe slušala predavanja o prevenciji zavisnosti.
“Gledali smo isječak iz filma Djeca sa stanice Zo, koji je na mene ostavio utisak. Trudim se da zdravo živim, treniram, svakako da te radionice nijesu zaslužne za to 100%, ali su bile zanimljive i mogu nekome pomoći”, rekla je ona.