Da je čašćavanje medicinskih radnika za obavljenu intervenciju (ili prije obavljenog posla) ukorijenjeno u kolektivnoj svijesti našeg društva, potvrđuju i rezultati ankete. Veći broj građana na pitanje “da li su ikada dali mito, i kome” odgovorio je potvrdno a među darivanima, prednjače medicinski radnici. Među odgovorima, više je onih koji su se simboličnim poklonom zahvalili medicinskom osoblju nakon završene intervencije, nego li onih koji su to pokušali prije. Međutim, treba uzeti u obzir činjenicu da se davanje i primanje mita najteže razotkriva, i rezultate ankete (odnosno iskrenost ispitanika) uzeti sa rezervom.
“Nije to mito… Samo sitnica radnicama u bolnici”, saopštila je starija gospođa. Na pitanje da li je svjesna da su te radnice plaćene da obavljaju svoj posao, kaže da jeste, ali
“neko ko je bio ljubazan zaslužuje da se časti”.
Slično razmišlja i druga ispitanica:
“Poneijela sam znak zahvalnosti medicinskoj sestri koja mi je pomogla da ne čekam dva mjeseca za pregled. Nije to bio neki novac, niti poklon velike vrijednosti”. Dodaje da to možda nije u redu, ali da se “snašla kako je znala”.
Jedan od ispitanih kaže da nikada nije dao mito.
“Doktori su bili osrednje zainteresovani za moje stanje, vjerujem da bi se više potrudili da sam platio. Ovako sam taj novac dao privatnoj klinici i operisao se za nedjelju dana”, kaže on.
Jedan ispitani kaže da ponekad “sarađuje” sa saobraćajnom policijom.
“Nijesam dao mito, nego mi ponekad Saobraćajna progleda kroz prste”, kaže on.
Jedan stariji ispitanik nije želio da ide u detalje.
“Tražili mi jesu, ali ja nijesam dao”, kaže on.