Andrej Vulević

Andrej Vulević je rođen 19.07.2000. godine u Nikšiću gdje je završio Osnovnu školu “Ivan Vušović” i gimnaziju “Stojan Cerović”.  Pisanje, vještina govora, matematika, geografija, istorija su samo neke od oblasti u kojima je Andrej bljilirao. Međutim, ljubav prema košarci je nagovještavala da će krenuti tim putem. Bio je jedan od učenika za koje su profesori i treneri vjerovali da će postići mnogo. Tako je i bilo. Andrej je danas prvotimac Sutjeske na poziciji plejmejkera. Pored toga on je uspiješan student druge godine Elektrotehnike i računarstva na Univerzitetu Donja Gorica.

Da će košarka biti njegov životni poziv odlučio je još kao jako mali. Sa samo sedam godina počinje da trenira košarku u KK-u Ibon, zatim u KK-u Bonus, potom Sujeskoj gdje je i danas. Smatra da su takmičarski duh i želja za nadmetanjem crte njegovog karaktera koje su ga usmjerile ka sportu. Andrej kaže da je porodica njegov najveci oslonac, jer oni su tu i kada se slavi i kada je teško.

Za naš portal prisjetio se početaka, govorio o košarci kao i o stdijama.

Šta je uticalo na to da počnete da se bavite košarkom?

Počeo sam da se bavim košarkom u KK-u Ibon, sa sedam godina. Bez ikakvih ambicija, više zbog daljeg fizičkog razvoja nego zbog neke karijere, mada je u tom periodu rano govoriti o bilo čemu. Volio sam košarku od malena, mnogo više od fudbala, koji je i inače znatno popularniji kod djece tog uzrasta.

 Ko Vam je bio najveća podrška na tom putu?

Porodica. Smatram da je to i osnov daljeg uspjeha svakog mladog čovjeka, da ima iza sebe porodicu koja će da ga podrži u svakoj svojoj namjeri, da proslavi svaki uspijeh, ali , sto je mnogo bitnije, da pomogne kada je teško.

 Šta Vas je motivisalo da nastavite i istrajete ?

Takmičarski duh i želja za nadmetanjem. To je nešto što čini vaš karakter, ili imate ili nemate to. Svakog dana treba da pokušate da budete bolji nego što ste bili juče.

Za koje klubove ste do sada igrali ?

U profesionalnoj karijeri nastupao sam do sada samo za Sutjesku. U mlađim kategorijama sam nastupao za KK Bonus i KK Sutjesku takođe.Andrej Vulević

 

Šta je za Vas košarka?

Košarka za mene predstavlja životnog saputnika, nešto bez čega ne bih mogao da zamislim svoj dan. Kada ste toliko dugo u nečemu, kada vam se svaki dan sastoji od bar jedne aktivnosti vezane za sport, to vam postane navika.

Šta smatrate najvećim uspijesima do sada u karijeri ?

Kao najveće uspjehe naveo bih osvajanje juniorskog zlata na prvenstvu Crne Gore, kao i nastupe za našu reprezentaciju na kadetskom i juniorskom prvenstvu Evrope.

-Osim košarci posvetili ste se i obrazovanju ?

Da, studiram elektrotehniku i računarstvo. Od samog početka pokušavam da izbalansiram i školu i sport. Smatram da je uz dobru organizaciju, moguće ostvarivati dobre rezultate na oba polja.

-Koliko je teško uskladiti treninge i obaveze na studijama ?

Svakako da je teško. Treba biti spreman na veliko odricanje, pogotovo u godinama kada su izlasci i druženja najaktuelniji, ali, ako se već odlučite na nešto u tome treba da istrajete.

Šta je Vaša ideja vodilja, kako u sportu tako i u svakodnevnm zivotu?

Uvijek treba dati maksimum. Sport jeste surov, ali uvijek vam vrati onoliko koliko mu pružite, prije ili kasnije. Isto je tako je i u životu.

Šta biste poručili mladim ljudima koji žele da krenu istim putem?

Nikad ne treba odustati od zacrtanog cilja. Uz malo sreće rezultat će doći.

J.P.