Američka agencija za hranu i ljekove FDA odobrila je prvi lijek za liječenje kovida-19: remdesivir, antivirusni lijek koji se daje intravenozno pacijentima kojima je potrebna hospitalizacija.

Lijek je odobren za hitnu upotrebu još od proljeća, a sada je postao prvi lijek koji je u SAD dobio puno odobrenje za liječenje kovida-19.

Lijek, koji kalifornijska kompanija Gilead Sajensis naziva Vekluri, smanjio je vrijeme oporavka za pet dana – sa 15 dana na 10 u prosjeku – pokazuje velika studija koju je vodio američki Nacionalni institut za zdravlje, prenosi AP.

Gilead kaže da je Vekluri odobren za osobe starije od 12 godina i teške najmanje 40 kilograma kojima je potrebna hospitalizacija zbog zaraze virusom korona.

Djeluje tako što inhibira supstancu koju virus koristi da bi napravio svoje kopije.

Crna Gora će imati vakcinu protiv Kovida kad bude dostupna, platiće 8,84 eura po dozi

Podsjećamo, Vlada Crne Gore je 9. oktobra saopštila da je obezbijedila sredstva za lijek remdesivir.

”Na osnovu procjene Kriznog medicinskog štaba, a u odnosu na dnevni broj COVID-19 hospitalizovanih pacijenata, posebno onih sa težom i teškom kliničkom slikom, iskazana je potreba u količini od 320 ampula Remdesivira mjesečno. Za nabavku lijeka na mjesečnom nivou potrebno je obezbijediti 110.400 eura (bez PDV-a)”, kazao je tada ministar zdravlja Kenan Hrapović.

Javnost zbunjena: Remdesivir (ne)pomaže u liječenju koronavirusa

A dok Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi da remdesivir, kao i hidroksihlorokin, lopinavir/ritonavir i proizvodi interferona daju male ili nikakve rezultate u borbi protiv Kovida, iz kompanije Gilead ističu da liječenje remdesivirom smanjuje vrijeme oporavka pacijenata oboljelih odKovida.

“Podaci SZO izgledaju nedosljedni, jer su izvedeni iz više nasumičnih, manjih, kontrolisanih studija objavljenih u recenziranim časopisima koji potvrđuju kliničku korist od remdesivira”, saopšteno je iz kompanije Gilead za agenciju Rojters.

Izvor: CDM