ALFA Centar je danas u sklopu projekta „Promovisanje uključivanja RE populacije u društveni i kulturni život lokalne zajednice“ koji realizuje u saradnji sa Centrom za afirmaciju RE populacije – CAREP, dodijelio specijalne benefit kartice za dvadeset i pet mladih pripadnika RE populacije iz Nikšića čime će im kulturne institucije i događaji kao i sportsko-rekreativni program u gradu biti dostupan i besplatnim.

Kako ističe Sara Đoković iz ALFA Centra, današnja aktivnost je ujedno i završna na pomenutom projektu u okviru kojeg je ALFA Centar obezbijedio podršku šire nikšićke zajednice i na taj način omogućio brojne benefite za dvadeset i pet pripadnika RE populacije u periodu od šest mjeseci.
„Tako će mladi pripadnici RE populacije, uz podršku Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje Opštine Nikšić, imati mogućnost besplatnog konzumiranja svih kulturnih sadržaja u zajednici. Takođe, u saradnji sa Sportskim centrom i teretanom City Fitness mladima će biti omogućeno korišćenje sportsko-rekreativnih programa i sadržaja, tačnije mogućnost besplatnog korišćenja usluga teretane, bazena i sportskih terena u okviru benefit kartica“, istakla je Đoković i zahvalila se rukovodiocima svih partnerskih ustanova i kompanija što su prepoznale značaj zajedničkog društveno korisnog djelovanja.
A da je poruka „Cijeli grad jedan tim“ opravdana potvrdio je i City Fitness svojim učešćem u projektu.
„Nadam se da će ovim mladim ljudima City Fitness postati druga kuća koja promoviše ideju jednakosti od svog postanka porukom da je “Cijeli grad jedan tim”. Projekat koji realizujemo zahvaljujući podršci NVO “Alfa centar” i NVO”Carep” je najbolja potvrda da su zajedništvo i opredjeljenje da čuvamo svoje zdravlje baveći se fizičkom aktivnošću najbolji izbor. U narednom periodu ćemo zajednički utvrditi vašu odluku i siguran sam, vježbanje ugraditi u njihovu svakodnevnicu. Vjerujem da će upravo ovi mladi ljdui biti promoteri zdravih stilova života i primjer zdrave snage naše omladine“, zaključio je Igor Ognjenovic vlasnik City Fitness-a.
U prethodnim projektnim aktivnostima, trodnevnom treningu i jednodnevnom obilasku vjerskih objekata i kulturnih institucija u Nikšiću učesnici projekta su imali priliku da se upoznaju sa mehanizmima uključivanja u društveni i kulturni život lokalne zajednice, benefitima aktivizma, kao i o kulturnim i sportsko-rekreativnim programima i sadržajima u našem gradu i kanalima informisanja.
Projekat se realizuje uz finansijsku podršku Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore a cilj projekta je smanjenje etničke distance, jačanje interkulturalne saradnje i poboljšanje položaja pripadnika RE populacije u našoj zajednici.