Nakon “Vektre Jakić”, ambasadorka Ujedinjenih Arapskih Emirata Hafsa Al Ulama posjetila je još neke od kompanija koje su zainteresovane za kreditna sredstva iz Abu Dabi fonda za razvoj, pa je sa ministrom poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petrom Ivanovićem obišla Mesnu industriju “Goranović” u Nikšiću i farmu gdje je planirana mljekara “Milkraft” u Pavinom Polju, što će biti najveći i najsavremeniji sistem za proizvodnju, otkup i preradu mlijeka u Crnoj Gori.

Ambasadorka Ulama nije krila iznenađenost veličinom i savremenim proizvodnim tehnologijama u ovim kompanijama, ističući da su upravo takve kompanije koje imaju strategiju za širenje proizvodnje, otvaranje novih radnih mjesta i pozicioniranje na novim inostrananim tržištima, dobri primjeri za kreditiranje iz Abu Dabi razvojnog fonda. Ona je ocijenila da bi podrška planiranim investicijama stvorila šampione industrije u ovim oblastima, koji bi povukli dalji razvoj cjelokupnog mesnog i mljekarskog sektora, navodi se u saopštenju iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

U kompaniji “Goranović” planiraju da investiraju u izgradnju velike farme za tov junadi, s obzirom da u Crnoj Gori nemaju dovoljno te sirovine.

Potrebna im je ta vrsta mesa i za njihovu industriju, ali i za zadovoljenje potreba turističke privrede i trgovina domaćim proizvodima. Ukoliko dobiju kredit, iskoristiće ga za proširenje proizvodnje, podizanje konkuretnosti na postojećim i novim izvoznim tržištima, ali i jačanje primarne proizvodnje u Crnoj Gori, kaže vlasnik te industrije Đorđije Goranović.

On je istakao da su investicije prijeko potrebne velikim kompanijama kao što je njegova da bi, u vremenu sve jače konkurecije na putu ka EU, podizali standarde, širili kapacitete, otvarali nove proizvodne linije, osvajali nova tržišta. Prema riječima Goranovića, sredstva iz Abu Dabi razvojnog fonda su u Crnu Goru stigla u pravom momentu i pod najpovoljnijim uslovima u novijoj istoriji razvoja ekonomije naše zemlje.

Tokom razgovora sa ambasadorkom UAE, istaknuta je i mogućnost da se mesni proizvodi nađu i na tržištu te zemlje. Ambasadorka je nakon obilaska fabrike istakla da nije očekivala ono što je vidjela i da je vrlo zadovoljna što u kompaniji imaju viziju razvoja.

“Mislim da je to upravo tip korisnika koji odgovara namjeni kredita, jer će širiti proizvodnju, zapošljavati ljude, povećavati izvoz i postati šampioni ove vrste industrije u Crnoj Gori. Mislim da je važno što se kreću pravim putem i da dobiju izvozni broj od Evropske unije. S druge strane, i Emirati mogu biti veoma dobro tržište za njihove proizvode”, kazala je Al Ulama.

M.M.