CKCG podijeliće pomoć za dvije hiljade osoba

Crveni krst Crne Gore 8. maja obilježava Svjetski dan Crvenog krsta. Toga dana počinje i Nedjelja Crvenog krsta, koja traje do 15. maja, a tokom koje će opštinske organizacije Crvenog krsta širom Crne Gore organizovati brojne događaje.
Svjetski dan Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca se održava na dan rođenja osnivača Međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, Anri Dinana.
“Na ovaj dan proslavljamo snagu naše globalne mreže i doprinos naših zaposlenih i oko 14 miliona volontera širom svijeta, kroz temu „Svuda za svakoga“ i pod-temu “Podijeli osmjeh”, kazali su iz ove organizacije.


Ove godine cilj Crvenog krsta je da prošire razumijevanje javnosti o Međunarodnom pokretu Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca kroz naglašavanja raznolikosti njihovog rada i univerzalnosti u pristupu, prenosi CDM.
“Zato šaljemo jednostavan poziv na akciju dijeljenjem univerzalnog simbola – osmjeha. Osmjeh je simbol sreće, zadovoljstva… Za volontere, osmjeh znači da je posao dobro urađen. Za nekog pogođenog krizom, to može značiti da je neko spreman i voljan da im pomogne. Želimo da iskoristimo snagu ovog simbola da bismo proslavili posvećenost i uticaj Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca i njihovih volontera i zaposlenih”, navode u saopštenju.
U okviru Nedjelje Crvenog krsta će širom Crne Gore biti realizovane raznolike aktivnosti, kako bi se građanima približila humanitarna misija i oni bili pozvani da se uključe u njeno ispunjavanje.
U toku je održavanje Akcije solidarnost na djelu – prikupljanje pomoći u hrani i higijenskim artiklima za socijalno ugrožene porodice u prodajnim objektima Voli, Laković, Idea i Domaća trgovina.
Dodjela priznanja Ministarstva zdravlja najboljima u oblasti dobrovoljnog davalaštva krvi u prethodnoj godini, povodom Dana dobrovoljnih davalaca krvi (11. maja), će biti održana 10. maja, a akcija davanja krvi 11. maja.
Tradicionalno, sve bebe rođene u Nedjelji Crvenog krsta, od 8. do 15. maja, dobiće bebi-paketiće.
Crveni krst Crne Gore će na Svjetski dan Crvenog krsta, 8. maj, organizovati Dan otvorenih vrata.
“Svi oni koji žele saznati više o našoj organizaciji, misiji, programima i principima, mogu nas posjetiti od 19h i kroz druženje sa našim volonterima informisati se o tome kome i kako pomažemo i kako i oni mogu dati svoj doprinos”, poručili su iz Crvenog krsta na kraju.