Završeno je pedeset prvo izdanje Festivala dramskih amatera Crne Gore. Predstava „Danilo“, u produkciji Bjelopoljskog pozorišta, za koju tekst i režiju potpisuje Dragan Koprivica, proglašena je za najbolju na 51. Festivalu dramskih amatera Crne Gore u Bijelom Polju. Drugu nagradu osvojila je predstava „Livada puna tame“, u režiji Petra Mihajlovića i Filipa Medenice, produkcije Studija „Solaris“ iz Mojkovca, dok je treće mjesto pripalo predstavi „Kovači“, Bjelopoljskog pozorišta, u režiji Petra Novakovića.
Žiri, u sastavu Jovana Bojović, Branka Otašević i Izet Mulabegović, istakao je da su odluke bile jednoglasne, ali da je pred njima bio izuzetno težak zadatak.
Akord se može pohvaliti sa sledećim nagradama:
– Nagrada za najbolji izbor muzike dodjeljuje se Draganu Kneževiću, za muziku iz predstave „Narkotik bluz“ Akordovog teatra za mlade iz Nikšića.
– Prva nagrada za glumačku bravuru dodjeljuje se Milanu Erakoviću, za ulogu u predstavi „Narkotik bluz“ Akordovog omladinskog teatra Nikšić.
– Nagrada za kolektivnu igru i scensko istraživanje dodjeljuje se Draganu Kneževiću, iz Akordovog teatra za mlade iz Nikšića.
,,Nije loše. U zaista opakoj konkurenciji na ovogodišnjem FDU, ostvarili smo lijep uspjeh i još jednom dokazali da smo na pravom putu. Kad ova PONOS NIKŠIĆA generacija stasa, biće još puno, puno nagrada, kako na crnogorskim festivalima, tako i na regionalnim. Veliko bravo i za našu Andreu Drašković, koja je igrala i u gimnazijskoj predstavi. – Specijalna nagrada za glumačko ostvarenje dodjeljuje se Andrei Drašković, za ulogu u predstavi „Besmrt u Kopenhagenu“ Gimnazije „Stojan Cerović“ Nikšić”, na svom facebook profilu Dragan Knežević je iznio svoje utiske sa festivala.

 

 

„Narcotic blues“ je nastao na bazi djela „Mi djeca sa stanice ZOO“. 

Vođeni idejom da na pozorišnim daskama slikovito prikažemo sav pakao droge među mladima, napravili smo svojevrstan mix ispovjesti narkomana kroz igranu i „dokumentarnu“ formu.

Ono što je dodatni kvalitet teksta predstave je da su uz režisera ove predstave, učešće u pisanju uzeli glumci Omladinskog teatra.

Predstava je i opomena prvenstveno mladima, njihovim roditeljima i svim institucijama koje se bave ovom problematikom.

 

Tekst: Glumci Omladinskog teatra; Dragan Knežević

Režija: Dragan Knežević

Asistent režije i ton: Vojo Mrvaljević

Izbor muzike, scenografija, kostimografija: Dragan Knežević