Air Montenegro

Uprava prihoda i carina kaznila je Air Montenegro sa 3.250 eura jer nijesu u predviđenom roku poslali dokumentaciju za avion registarskih oznaka 40-AOB, saznaje Pobjeda.

Iz Air Montenegra su saopštili da je do propusta došlo zbog greške portugalske kompanije, a firma koja je radila servis za avion kasnila je sa dostavljanjem dokumenata koji su neophodni za carinsku proceduru. Kako su kaznu platili u zakonskom roku, očekuju da im dio uplaćenog iznosa bude refundiran.
Radovi
Šestogodišnji servis ,,brava“ završen je krajem decembra, nakon čega je on vraćen u redovan saobraćaj. Servis su radili mehaničari Portugalia erlajnza, regionalne avio-kompanije koja je u vlasništvu državnog prevoznika TAP Air Portugal. To je bio prvi put da Portugalia erlajnz radi servis aviona neke strane kompanije.
Servis koji je odrađen dio je baznog održavanja vazduhoplova, za šta Air Montenegro nema dozvolu. Iz državne avio-kompanije Pobjedi ranije nijesu odgovorili koliko ih je koštao servis u Portugalu.
Prije puta u Portugal ,,bravo“ je morao da dobije dozvolu za let od proizvođača, brazilske kompanije Embraer, i crnogorske Agencije za civilno vazduhoplovstvo, jer mu je 1. novembra prošle godine isteklo rješenje za odlaganje radova nakon čega više nije mogao da leti. On je prethodno bio prizemljen zbog kvara na iznajmljenom motoru.
Dok je ,,bravo“ bio na servisu, u floti Air Montenegra ga je mijenjao iznajmljeni ,,foker 100“ hrvatske kompanije Trejd er.
Izvor: Pobjeda