aerodrom Male

Međunarodni aerodrom Male glavna je vazdušna luka na Maldivima i jedina koja nudi internacionalne letove u ovoj ostrvskoj državi južne Azije. Smjestila se na ostrvu Hulhule, u blizini glavnog ostrva Male po kojem je dobila ime.

Nekada je nosila ime prema prvom maldivskom predsjedniku Ibrahimu Nasiru, a danas je nazivaju i Međunarodnom vazdušnom lukom Velana.
Na ovom ostrvcetu u Indijskom okeanu aerodrom je prvi put otvoren u oktobru 1960. godine. Tada je imao tek čeličnu pistu od 23 x 914 metara. S godinama i sa porastom turističkog interesa za tu rajsku destinaciju aerodrom se renovirao te se izgradila dodatna infrastruktura. Ostrvo-aerodrom danas sadrži i meteorološku stanicu te hotel Hulhule, koji je namijenjen putnicima u tranzitu.
I dok jedni uživaju u spektakularnom prizoru dok slijeću i polijeću sa tog aerodroma, drugi su prestrašeni zbog same činjenice što se pista široka 45 i duga 3.200 metara nalazi na nadmorskoj visini od tek dva metra, pa izgleda kao da uranja u Indijski okean.