Struju u Crnoj Gori najčešće kradu građani koji su materijalno bolje obezbijeđeni od većine i nanose višemilionsku štetu, tvrde u elektrodistributivnom sistemu (CEDIS). S druge strane, iz Centra za zaštitu potrošača tvrde da CEDIS, u brojnim slučajevima, prisiljava potrošače da plate i ono što nijesu potrošili, prenosi RTCG.

Rukovodilac Sektora za mjerenje u CEDIS-u, Vladimir Kaluđerović, kaže da su, kod pametnih brojila, najintezivnije krađe u našem gradu.

“Od 171. brojila koje je oštećeno na sofisticirani način što je otkriveno u posljednjih sedam mjeseci, 140 brojila je u Nikšiću. To ne može uraditi bilo ko, već organizovane grupe”, rekao je Kaluđerović.

On tvrdi da se radnicima CEDISA prijeti, uništavaju im se i privatna vozila. U neovlašćenoj potrošnji, kako kaže, je zanemarljivo učešće ugroženih socijalnih kategorija društva.
U Crnoj Gori se oko 400 miliona kilovat časova izgubi na godišnjem nivou, to su podaci za 2017, navodi Kaluđerović. Od toga su polovina tehnički, a polovina gubici koji idu na neovlašćenu potrošnju.

“U novcu, 8 miliona je direktna šteta CEDISA, nekih 5-6 miliona još izgubi što korisnici ne plate nadoknadu koju bi trebalo da plate, dok budžet Crne Gore izgubi oko 2 miliona”, naglasio je Kaluđerović.
Gubici umanjuju kapacitet CEDISA da razvije mrežu, popravi kvalitet napajanja i kompletan sistem.

“Jer ako kažemo da, za tri mjeseca neovlašćene potrošnje struje, neko treba da plati 2, 3 ili 4 hiljade eura, onda to ne može da bude naknada štete. Imam slučaj gdje čovjek uredno plaća, ali je odjednom lopov i krade struju. A još nije u mogućnosti da kontroliše svoje brojilo, jer ga je CEDIS izmjestio iz stana i prebacio preko ulice”, navodi Ćalasan.
On tvrdi da su brojni slučajevi da potrošači na sudu ne mogu da dokažu nevinost, iako nijesu krali struju.
On tvrdi da im svi potrošači na mejl adresu mogu dostaviti anonimne prijave u vezi neovlašćene potrošnje, ili rada zaposlenih i da će svi slučajevi biti procesuirani.

“Na sreću građana i CEDISA, mi smo značajno unaprijedili naš mjerni sistem i jedan smo od operatera koji našim korisnicima dostavlja najpreciznije i najblagovremenije račune”, rekao je Kaluđerović.
Milutin Ostojić, ekspert za energetiku, kaže da ima više načina za krađu struje, iako su nova, pametna brojila smanjila tu mogućnost.
“CEDIS uvijek podnese krivičnu prijavu i to što sam ja gledao presuda, uglavnom su se sve završile sa nekom uslovnom kaznom i eventualno nekom malom kaznom u materijalnom smislu”, rekao je Ostojić.