likvidna sredstva, septembar

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) obezbijedilo je 74.920 EUR za isplatu nadoknada za učenike u dualnom obrazovanju, za mart i april školske 2023/2024. godine.

Oni su rekli da je za isplatu nadoknada za učenike prvog i drugog razreda u dualnom obrazovanju, za mart i april školske 2023/2024. godine, obezbijeđena sredstva u iznosu 73.920 EUR.
„Iznos nadoknade za učenike prvog razreda je 80, dok je za učenike drugog razreda 120 EUR“, kaže se u saopštenju.
Iz MPNI su kazali da u skladu sa Zakonom o stručnom obrazovanju, škola može izvoditi stručno obrazovanje u cjelini ili teorijski dio u školi, a praktično obrazovanje ili dio praktičnog obrazovanja kod poslodavca.
„Ako praktično obrazovanje izvodi u cjelini (dualni oblik obrazovanja), međusobna prava i obaveze učenika i poslodavca uređuju se individualnim ugovorom o obrazovanju koji zaključuju poslodavac i roditelj“, navodi se u saopštenju.
Dodaje se da učenik ima pravo na naknadu za vrijeme trajanja individualnog ugovora o obrazovanju kod poslodavca.
Iz MPNI su naveli da je visina naknade iznosi za prvu godinu obrazovanja najmanje 10 odsto od prosječne neto zarade u Crnoj Gori, za drugu godinu obrazovanja najmanje 15 odsto od prosječne neto zarade u Crnoj Gori, koja za septembar prošle godine, po podacima MONSTAT-a iznosi 800 EUR.
„Sredstva za naknade za prvu i drugu godinu obrazovanja obezbjeđuje MPNI, dok za treću godinu, nadoknade obezbjeđuje poslodavac“, navodi se u saopštenju.
Kako se dodaje, određeni broj naknada za prvu godinu, obezbijedila je Privredna komora.
Izvor: Mina