U željezničku infrastrukturu će u narednih četiri do pet godina biti uloženo 50 miliona eura, prenosi Pobjeda.

Iz Ministarstva saobraćaja je saopšteno da će te investicije uticati na povećanje propusne moći barske pruge, što je preduslov za valorizaciju Luke Bar, pojavu novih prevoznika i razvoj željezničkog privatnog biznisa.

“Više projekata je već ugovoreno ili će biti ugovoreno tokom ove godine, ukupne vrijednosti od 25 miliona eura, dok će iz novog Fonda za Zapadni Balkan odobrena sredstva od 40 miliona eura početi da se troše već krajem ove godine, tako da je realna procjena investiranja od 50 miliona eura u relativno kratkom roku od četiri do pet godina”, saošteno je iz tog Vladinog resora.

Planirana je ugradnja novog signalno-sigurnosnog uređaja u stanici Podgorica, sanacija šest kosina na dijelu pruge Podgorica – Kolašin, sanacija većeg broja betonskih mostova i tunela na barskoj pruzi, remont gornjeg stroja dionice Kos – Trebešica, zamjena elektrovučnog postrojenja u stanici Trebešica, remont gornjeg stroja u tunelu Sozina, uređenje pružnog pojasa, izrada projektne dokumentacije za betonske mostove i tunele.

Ulaganja u željezničku infrastrukturu će se dijelom finansirati iz bespovratnih sredstava međunarodnih fondova, kao i zaduživanjem kod evropskih finansijskih institucija.

“Fond za Zapadni Balkan odobrava bespovratna sredstva u iznosu od 50 odsto investicije. Tako je odobreno 40 miliona eura, pa ćemo se zadužiti za 20 miliona”, rekli su iz Ministarstva saobraćaja.

Od 2006. godine u infrastrukturu i vozna sredstva investirano 130 miliona eura, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja.