Tradicionalni međunarodni karate turnir Kup Nikšića održava se danas u Sportskom centru u Nikšiću u organizaciji karate kluba Onogošt.

Na početku turnira Karate klub Onogošt je dodijelio svojim takmičarima Nikoli Maloviću i Predragu Smoloviću priznanja za srebrne medalje koje su osvojili na Evropskom prvenstvu u Poreču.
A u ime Opštine Nikišić učesnike i prisutne je pozdravio Dejan Ivanović, sekretar Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje u Opštini Nikšić.
„Obraćam vam se danas sa posebnim emocijama jer se po prvi put nalazim van tatmija, sa ove druge strane. A, siguran sam da je većini od vas poznato da je karate moja prvi i velika ljubav i da sam od svoje sedme godine posvećen i odan ovom sportu. Soga najbolje znam koliko je truda, rada, volje, požrtvovanja, energije, i odricanja potrebno da bi se ostvarili vrhunski zultati. Neko sam ko je u ovom sportu uspio da ostvari vrijedne rezultate i zato vam sa ovog mjesta obećavam da dati sve od sebe da i sa ove pozicije, na kojoj se danas nalazim, pružim snažnu podržku nikšićkom sportu, a posebno karateu. Jer Nikšić je grad sporta, Nikšić to zaslužuje, a posebno je prepoznat po borilačkim sportovima, od kojih se po svojoj popularnosti izdvaja karate. Za viskou reputaciju koju ovaj sport danas ima u Nikšiću zaslužni su bivši i sadažnji karatisti poput Bata Ognjenovića, Vladimira Jokovića, Dragoljuba Fatića, Danila Lučića, Nikole Malovića i mnogih drugih“, kazao je Ivanović.
On kaže da za stvaranje šampiona neophodan je kvalitetan, posvećen i stručan rad koji podrazumijeva okupljanje i selekciju talenata i stvaranje svojevrsne baze takmičara iz koje se kasnije filtliraju najuspješniji.
„I sam sam svjedok da više od dvije decenije upravo na ovaj način funkcioniše Karate klub „Onogošt”, organizator današnjeg turnira. Kvalitetan rad i ostvareni rezultati ovog kluba, kroz čiji takmičarski pogon je prošlo više od 5000 pionira, kadeta, juniora i seniora, učinili su ga jednim od najuspješnijih ne samo u Crnoj Gori, već i u regionu. Obaveza svih nas kojima je karate u srcu je da učinimo dodatan napor da naše najmlađe sugrađane, koji se usljed movih teholoških dotignuća sve manje bave sportom, animiramo i utičemo na njih da karate bude njihov izbor jer im omogućava pravilan rast i razvoj, razvijanje takmičarskog duha i postizanje vrhunskih rezultata. Upravo su turniri poput ovog, koji nas je danas okupio, sjajna prilika za dodatnu afirmaciju ovog sporta u našem gradu“, ističe on.
On je u ime Opštine Nikšić uručio prigodne poklone osvajačima medalja na nedavno završenom Evropskom prvnestu malih zemalja u karateu, koji je održan u Podgorici.
Predsjednik Karate saveza Crne Gore, Ivan Krstajić se zahvalio Karate klubu Onogošt na oraganizaciji turnira i istakao da je Nikšić uvjek bio rasadnik sportista, a posebno karatista i da se nada da će tako biti i ubuduće.
Turnir se održava 17. put, učestvuje više od 30 klubova iz Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije sa oko 350 takmičara.
Takmičenje se odvija na tri borilišta, u katama i borbama, u konkurenciji pionira, nada, kadeta i juniora.