Mladi Nikšića

Konkurs za Pjesmu Evrovizije završen je u petak, 15. decembra, a na adresu RTCG do sada je stiglo više od 30 prijava, prenosi Analitika.

Predstavnik Crne Gore na Eurosongu ovoga puta biraće se drugačijim sistemom, na večeri Montevizije, koja će se najvjerovatnije održati 17. februara naredne godine, kazao je za Pobjedu muzički urednik Radija Crne Gore i član kreativnog tima RTCG Vladimir Maraš.

On je istakao da će o pobjedničkoj pjesmi odlučivati petočlani žiri, a glavni kriterijumi su kvalitet kompozicije, teksta, kao i produkcioni potencijal kompozicije.

Zbog transparentnosti je odlučeno da trojica članova žirija budu iz Crne Gore, a imaćemo i dva gosta u komisiji, koji su priznati regionalni umjetnici u sferi muzičke industrije.

Kriterijumi će biti kvalitet kompozicije, teksta, kao i produkcioni potencijal kompozicije koja se ocjenjuje. Kako je konkursom propisano da se prijavljuju demo snimci, produkcioni potencijal pjesme može biti od presudnog značaja.

“U tom slučaju selekciona komisija će odraditi najodgovorniji dio posla, oslanjajući se na pojedinačna iskustva članova komisije i na njihove vizije produkcionih potencijala svake odabrane kompozicije koja prođe u drugi krug “, pojasnio je Maraš.

Iako je opšte poznato da je na Eurosongu već duže vrijeme aktuelan ,,komšijski sistem glasanja“, Maraš kaže da se kvalitet uvijek prepozna nevezano za lobističke aktivnosti koje, svakako, igraju veliku ulogu u odlučivanju pobjednika.

” Javni servis ima interes da se nađe na istoj bini, makar jednom godišnje, sa sestrinskim organizacijama sa evropskog medijskog neba. ,,Komšijsko glasanje“ nije od juče, ali šta mi tu možemo? Možemo samo da se prilagodimo okolnostima i potrudimo se da se umjesto polufinalne, naš predstavnik nađe i u finalnoj večeri, što je, iskreno vjerujem, za Crnu Goru u ovom trenutku vanserijski uspjeh “, istakao je sagovornik Pobjede.