Popularna aplikacija WhatsApp uvodi mogućnost pridruživanja pozivima putem direktnog linka – Call Links, a testiraju se i video pozivi za grupne razgovore do 32 osobe.

Call Links će, kako je najavljeno, stići do korisnika aplikacije ove sedmice. Moći će joj se pristupiti putem banera koji se nalazi na vrhu taba Calls. Korisnici koji žele da isprobaju novu opciju, moraju preuzeti najnoviju verziju aplikacije.

Direktor kompanije Meta Mark Zukerberg, u čijem je vlasništvu WhatsApp, najavio je novu opciju putem Facebook, te je naveo da će korisnici moći da dijele link za pridruživanje pozivu “jednim dodirom”. Mogućnost dijeljenja linka za poziv s korisnicima čiji je broj ograničen na 32, nagoviještena je u aprilu tokom najave nadolazeće funkcije WhatsApp.
Funkcija Call Links će se koristiti za audio i videopozive, a Zukerberg je potvrdio da se trenutno testiraju enkriptovani videopozivi za grupne razgovore do 32 osobe. Riječ je o značajnom povećanju jer je broj učesnika videopoziva trenutno ograničen na osam.
WhatsApp se tako približava konkurentima kao što su Google Meet, Microsoft Teams ili Zoom. Ove aplikacije omogućavaju mnogo veći broj učesnika razgovora, ali dolaze sa restrikcijama poput trajanja poziva za besplatne profile te nisu prvi izbor ljudima koji već koriste WhatsApp.
WhatsApp nije spominjao ogranjičenje trajanja poziva tako da bi mogao postati jedna od najboljih besplatnih aplikacija za videopozive namijenjene manjim timovima i personalnim mrežama.
Izvor: rtcg.me