Deksametazon nikako ne uzimati na svoju ruku Lijek Deksametazon može pomoći u liječenju pacijenata oboljelih od koronavirusa, kako pokazuju rezultati biritanske studije. Ali ipak treba sačekati potvrdu tih, ali i rezultate drugih studija, kaže Željka Božović iz Agencije za ljekove i medicinska sredstva. Građanima poručuje da nikako ne bi trebalo sami da uključuju ovaj lijek u terapiju, te da nema potrebe da stvaraju zalihe. "To je lijek koji jeste dugo u potrebi, ali i lijek koji ima i brojna neželjena dejstva. Njegovo korišćenje van striktno definisanih protokola može donijeti više štete nego koristi. Pacijenti ne bi sami nikako trebalo da sami uključuju Deksametazon, a ni da pokušavaju da stvaraju zalihe, jer to nije potrebno", rekla je Božović u Jutarnjem programu TVCG. Napominje da se lijek koristi kod pacijenata na bolničkom liječenju. "Ako ne od naših pacijenata bude zahtijevao bolnički tretman, lijek je dostupan u Crnoj Gori, registrovan je, imamo lijek i za oralnu i parenteralnu terapiju, kao što je studija pokazali. I dok je trajala pandemija, nijesmo imali deficit ovog lijeka", tvrdi Božović. Izvor: RTCG

Lijek Deksametazon može pomoći u liječenju pacijenata oboljelih od koronavirusa, kako pokazuju rezultati biritanske studije. Ali ipak treba sačekati potvrdu tih, ali i rezultate drugih studija, kaže Željka Božović iz Agencije za ljekove i medicinska sredstva.

Građanima poručuje da nikako ne bi trebalo sami da uključuju ovaj lijek u terapiju, te da nema potrebe da stvaraju zalihe.

“To je lijek koji jeste dugo u potrebi, ali i lijek koji ima i brojna neželjena dejstva. Njegovo korišćenje van striktno definisanih protokola može donijeti više štete nego koristi. Pacijenti ne bi sami nikako trebalo da sami uključuju Deksametazon, a ni da pokušavaju da stvaraju zalihe, jer to nije potrebno”, rekla je Božović u Jutarnjem programu TVCG.

Napominje da se lijek koristi kod pacijenata na bolničkom liječenju.

“Ako ne od naših pacijenata bude zahtijevao bolnički tretman, lijek je dostupan u Crnoj Gori, registrovan je, imamo lijek i za oralnu i parenteralnu terapiju, kao što je studija pokazali. I dok je trajala pandemija, nijesmo imali deficit ovog lijeka”, tvrdi Božović.

Izvor: RTCG