Međunarodni Dan muzeja je organizovan širom svijeta 18. maja, počev od 1977. godine. Cilj Međunarodnog Dana muzeja je da istakne činjenicu da su muzeji važno sredstvo kulturne razmjene, građenja kulturnog bogatstva i razvoja međusobnog razumijevanja, saradnje i mira među ljudima.

Međunarodna mreža muzeja IKOM (ICOM) svake godine predlaže temu koja ima zadatak da inspiriše aktivnosti u muzejima svijeta – preko 35,000 muzeja u oko 145 država, što omogućava svim muzejima svijeta da se u maju usredsrede na isti sadržaj pa poruke muzejske zajednice snagom sinergije snažnije odjekuju u javnosti. Tome, naravno, doprinose i stalne preporuke uz taj dan, kojima je cilj da posjetitelju olakšaju pristup u muzej, kao što su slobodan ulaz, ali i organizovanje različitih događanja poput organiziranja promotivnih kampanja, otvaranja izložbi, otvaranja novih muzejskih prostora, produženog radnog vremena, organiziranja koncerata, te različitih programa namijenjenih ciljnim grupama – djeci, porodicama, i invalidima.

Svake godine u subotu najbližu 18. maju u okviru Međunarodnog Dana muzeja obilježava se tradicionalna manifestacija “Noć muzeja”. Inicijativa je pokrenuta u koordinaciji Francuske muzejske direkcije, i organizuje se u evropskim muzejima od 2005. godine pod pokroviteljstvom Savjeta Evrope i Uneska. Crna Gora se ovoj inicijativi Republike Francuske pridružila 2007. godine.