U okviru kampanje Budi odgovoran ove sedmice je evidentirano 75 primjedbi, na osnovu kojih je izrečeno 18 kazni, od 100 EUR do 2,4 hiljade EUR.

Nepravilnosti nijesu utvrđene prilikom kontrole u nikšićkom piljari Anđela, dok su najveće kazne izrečene,2,4 hiljade eura izdate kupalištu u Herceg Novom, zbog rada bez odobrenja, i 2,15 hiljada eura budvanskom Gabianu, uz rješenje o zabrani obavljanja djelatnosti.

Od ukupno 75 pritužbi, koliko ih je evidentirano od ponedjeljka, pet nije dobilo odgovor. Te pritužbe su se odnosile na korišćenje službenih vozila u privatne svrhe, nepropisno parkiranje, stoku na magistrali i nepropisno odlaganje stajskog đubreta.

Kampanju Budi odgovoran krajem decembra 2013. godine su pokrenuli Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbu protiv sive ekonomije.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajta www.budiodgovoran.me i call centara Poreske uprave (PU) na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.