Anti-NATO protest u Podgorici završen je čitanjem testamenta Svetog Petra Cetinskog ispred njegovog spomenika u blizini zgrade Rektorata. Sa protesta je poručeno da odluku o ulasku Crne Gore u NATO treba da donesu građana na referendumu.

Protest su organizvale partije iz Demokratskog fronta koje se protive ulasku Crne Gore u NATO, kao i nekoliko nevladinih organizacija i Udruženja.

 

Lider NOVE, Andrija Mandić rekao je da će okupljanja protiv Nato biti više narednih dana i mjeseci jer se traži da to pitanje bude riješeno na referendumu.

“Ako se na prevaren način u Skupštini ili na nekom drugom mjestu mimo volje građana pokuša donijeti odluka da skrenemo sa istoriskog puta to će dovesti Crnu Goru do ivice sukoba”, rekao je Mandić

On je ocijenio da neko želi da kontroliše ovaj prostor suprotno volji građana.

Bivši predsjednik Crne Gore, Momir Bulatović kazao je da je NATO pitanje o kom nijedan pošten građanin ne može da ćuti.

Prema njegovim riječima, me može jedno izvinjenje da izbriše ono sto je NATO uradio.”Na našim rukama nema krvi nedužnih ljudi. Na rukama NATO ona postoji”, rekao je Bulatovic.

On smatra da Crna Gora nije učinila napredak da bi je pozvali u NATO već su je pozvali da bi imali više vojske protiv Rusije.

Predsjednik Demokratske narodne partije, Milan Knežević kazao je da je dobijanjem pozivnice za NATO nastavljeno bombardovanje Crne Gore od 1999. godine.

On je rekao da su već prve obaveze od NATO stigle uvođenjem sankcija Rusiji.

“Porućujemo Đukanovicu – mi smo se umorili od ratova, ne želimo više nijedan rat”, rekao je Knezevic.

On je naveo da nema učlanjenja bez fer i demokratskog referenduma. “Nema učlanjenja bez referenduma koji će garantovati Rusija i NATO”.

Predsjednik Radničke partije, Janko Vučinić kazao je da je pozivnica za Crnu Goru “sramota a za njih uspjeh jer su uspjeli da prevare narod”

Prema njegovim riječima Crnoj Gori nije mjesto u NATO u. “Dolje NATO ubice, dolje NATO pakt, dolje izdajnici Crne Gore, živjela Crna Gra”, rekao je Vučinić.

Predsjednik pokreta za Pljevlja, Novica Stanic kazao je da ih u Pljevljima nije bombardovao NATO već Vlada Crne Gore.

On je naveo da je vlada nakanila da državu uvede i NATO. “Zato poručujemo – Milo sram te bilo, ne u NATO, živjela Rusija”, kazao je Stanić.

Predsjednik Partije udruženih penzionera i invalida PUPI Vojo Vuletić poručio je da je jasan njihov stav – Ne u NATO.

“Mi stariji znamo kako se živjelo u jednoj lijepoj uređenoj zemlji koju su uništile zemlje NATO-a na čelu sa Amerikom”, naglasio je on.

Na skupu su govorili Radan Nikolić iz Udruzenje boraca ratova 90-ih, Ljubo Komatina iz Murina, kome je otac ubijen tokom bombardovanja 1999. godine.

Nakon obraćanja građani su krenuli u šetnju Bulevarom do spomenika Svetom Petru Cetinskom.

Građani su nosili zastave Srbije, Rusije, i partijska obiljezja NOVE, Radnicke partije.

Okupljeni su nosili transparente “Ne u NATO ne u rat”, “Smrt fašizmu sloboda narodu”, “Mi smo protiv rata, a vi”, “ni Milo ni NATO”.

Okupljeni su skandirali “Rusija, Rusija”, “Putine, Putine”…Ne damo Kosovo” i “Kosovo je srce Srbije”.

Zgradu Skupštine i Predsjednika obezbjeđivale se jake policijske snage.