U Crnoj Gori je, od avgusta 2012. godine, kada je urađena prva transplantacija bubrega, do sada obavljeno 25 transplantacija. Trenutno se na redovom programu hemodijalize nalazi 185 pacijenata.

“Na listi čekanja za transplantaciju bubrega imamo od 30 do 40 pacijenata, u zavisnosti od momenta kada se radi ažuriranje liste čekanja“, rekla je nacionalna koordinatorka za transplantaciju organa specijalista interne medicine, nefrolog Marina Ratković.

Ona je Vikend novinama rekla da na transplantaciju jetre, prema listi čekanja koju vode gastroenterolozi iz Kliničkog centra Crne Gore čeka osam pacijenata, dok je lista čekanja za transplantaciju srca u fazi formiranja.

Prema riječima Ratković, 24 transplantacije bubrega obavljene su sa živog srodnog donora i jedna sa kadaverika.

Tolikom broju transplantacija prethodio je, kako je rekla Vikend novinama, veliki rad u smislu ispitivanja i pripreme pacijenata za program žive srodne transplantacije bubrega.

„Trenutno se na redovom programu hemodijalize nalazi 185 pacijenata. Među njima je više pacijenata muškog, 107, nego ženskog pola, 77. Najveći broj pacijenata je u strarosnoj dobi između 50i 60 godina“, kazala je Ratković, prenosi RTCG.

Kako je objasnila, nijesu svi pacijenti koji se nalaze na programu hemodijalize, kandidati za liječenje metodom transplantacije bubrega, već samo oni koji zadovoljavaju sve medicinske kriterijume da se mogu liječiti tom metodom i oni kod kojih ne postoji bilo koja od kontraindikacija za liječenje metodom transplantacije bubrega.