Nitianand Haldipur (Nityanand Haldipur) jedan od vodećih izvođača klasične indijske muzike na bansuri, flauti od bambusa, tipičnom južnoazijskom instrumentu će nastupiti u pratnji Udairaja Karpura i Ramanatana Krišna Kumara, koji sviraju tablu i tampuru u Nikšićkom pozorištu u ponedjeljak, 23. novembra, u 20h.

Glavni sponzor turneje ovog trija je Indijski savjet za kulturne odnose.

Nitianand Haldipur je dobitnih najvišeg nacionalnog priznanja za doprinos indijskoj klasičnoj muzici koje dodjeljuje Nacionalna akademija izvođačkih umjetnosti sa sjedištem u Nju Delhiju. Muzički kritičari i ljubitelji muzike u Indiji i u inostranstvu su oduševljeni njegovim maštovitim i dirljivim izvođenjima raga, koji obiluju neočekivanim i nadahnutim improvizacijama. Kao svestran muzičar, Haldipur je otvoren za vrijednosti koji nude druge kulture i stilovi. Njegov bogati repertoar se širi od klasične indijske muzike do eksperimentalne fuzije.

Nitianand Haldipur je sljedbenik usamljene genijalne muzičarke Padma Bušan Smt. Anapurna Devi, koja predstavlja čistu srž visoko poštovanog muzičkog nasljeđa.

Rođen je u Bombaju, u produhovljenoj porodici koja je bila pravi ambijent za razvoj njegovog skrivenog muzičkog talenta. Njegov prvi „guru“ koji ga je upoznao sa umjetnošću, tehnikom i estetikama sviranja na indijskoj flauti bio je njegov otac, pokojni Šri Niranjan Haldipur, sljedbenik renomiranog maestra flaute Pandita Panalala Goša. Pored očevog uticaja, na muzičko interesovanje mladog Haldipura uticali su takođe topli umirujući zvuci bambusove flaute. Tokom naredne dvije decenije Nitianandu su obučavali Pandit Čidanand Nagarkar i Pandit Devendra Murdešvar. Njegov talenat je istinski procvjetao nakon 1986. godine, zahvaljujući čuvenoj Anapurni Devi (kćerka legendarnog Ustada Alaudina Kansaeba), koja ga je prihvatila kao svog učenika. Pod njenim stalnim nadzorom, sviranje Haldipura je dobilo uglađenu tonsku ljepotu, ritmičku eleganciju, dubinu, zrelost i novu dimenziju. Nastavljajući svetu tradiciju učenja tzv. Senia-Maihar škole, Haldipur se posvetio muzici poput virtuoza kao što su: Ustad Ali Akbar Kan, Pandit Ravi Šankar, Panalal Goš i Pandit Nikil Banerje. Obuzet svime što je čisto, lijepo i veličanstveno u indijskoj klasičnoj muzici, on je upio tešku osnovu, disciplinu i finese bogate zaostavštine koju je naslijedio.

Kao visoko rangiran umjetnik od strane Indijskog radija i Javnog servisa, Nitianand Haldipur je učestvovao na Nacionalnom muzičkom programu. Njegovu muziku su objavile izdavačke kuće Magnasound i Lineage.

Ulaz je slobodan.

ind