Koordinacioni odbor nikšićke Župe, na čijem prostoru se nalaze rudokopi Rudnika boksita, traži redovnu isplatu koncesija za iskopanu rudu i poštovanje zaštite životne sredine u toj Mjesnoj zajednici.

Koordinacioni odbor je uputio javni poziv za sastanak, na kojem bi se definisala pitanja o eksploataciji rude, gradonačelniku Nikšića, Veselinu Grboviću, predsjedniku Privrednog suda, Blažu Jovaniću, stečajnom upravniku Boksita, Mladenu Markoviću i vlasniku preduzeća Uniprom metali, Veselinu Pejoviću.

Predstavnici Koordinacionog odbora su, u obrazloženju nadležnim, naveli da ih raduje najavljeni početak proizvodnje u Boksitima, ali da se ne slažu sa tim da se o sudbini tog preduzeća odlučuje momo znanja Mjesne zajednice Župa.

“To govori da se, po ko zna koji put, planira uzimanje prirodnih bogatstava Župe, a da za to Mjesna zajednica ne dobija ništa”, navedeno je u obraćanju koje je potpisao Dragoljub Radulović.

Koordinacioni odbor očekuje da nadležnih saopšte da li su uplaćena sredstva za koncesiju za iskop rude i u kom iznosu. Oni su pitali i po kom zakonu preduzeće Uniprom metali, koje je kupilo Boksite, namjeravaju da eksploatiše rudu, kada su kupili samo imovinu, a ne i pravo na koncesiju za rudu.

Koordinacioni odbor je pitao i da li je regulisan način prevoza rude shodno zakonskoj regulative, kao i kolika će sredstva mjesečno dobijati na osnovu iskopanij i o dvezenih količina rude. Oni traže i odgovor na pitanje šta je sa sanacijom pet napuštenih rudokopa koji se nalaze na teritoriji Župe.

“Sve što tražimo je da Župi pripadne ono što joj zakon daje, prema našim saznanjima 250 hiljada EUR godišnje, i da se proizvodnja obavlja shodno zakonskim odredbama sa posebnim akcentom na poštovanje zaštite životne sredine. Sigurno je da se sa mrvicama nećemo zadovoljiti”, navodi se u obraćanju.

Iz Koordinacionog odbora su upozorili da bi eventualno izbjegavanje razgovora na startu pokrenulo probleme koje mještani najmanje žele.