Site icon Mladi Nikšića

ŽPCG ostvario 75 odsto veći prihod nego 2020.

Željeznički prevoz Crne Gore može biti zadovoljan ostvarenim rezultatima u godini za nama, s obzirom na to da je 2021. obilježila pandemija koronavirusa, kazala je PR ovog preduzeća Jovana Jovanović. Prvi preliminarni podaci pokazuju da će poslovni prihodi u 2021. godini premašiti iznos od dva miliona eura.

“Zadovoljni smo ostvarenim prometom, naročito tokom ljetnjih mjeseci i to kako u lokalnom tako i u međunarodnom prevozu. Prvi preliminarni podaci pokazuju da će poslovni prihodi u 2021. godini premašiti iznos od dva miliona eura što je za oko 75 odsto više u odnosu na 2020“, rekla je Jovanović.
Ona ističe da je ŽPCG u 2021. godini prevezao 557.000 putnika što je za 17,84 odsto više u odnosu na 2020. godinu.
“Tokom 2021. godine pokrenuto je 10.263 voza što je za 18,95 odsto više u odnosu na 2020. godinu. Broj prevezenih putnika u lokalnom saobraćaju je 470.000, dok je u međunarodnom saobraćaju na relaciji Bar – Beograd – Bar prevezeno 87.000 putnika“.
Jovanović kaže da su najveći problemi i izazovi u dijelu voznih sredstava čija je prosječna starost prilično velika, ali i u dijelu infrastrukture, gdje se u narednom periodu očekuju značajni remonti i rekonstrukcije.
“Planovi i mjere za narednu godinu su prevashodno usmjereni na poboljšanje usluge u lokalnom i međunarodnom putničkom saobraćaju. Planom su predviđeni remonti spavaćih i kušet vagona koji će biti spremni za narednu turističku sezonu“.
Jovanović ističe i da je u planu da u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj realizuju kredit od 14 miliona eura koji će se koristiti za modernizaciju voznog parka.
“U lokalnom saobraćaju uvodimo čitav niz povlastica u cilju promocije željezničkog saobraćaja kao ekoliški najprihvatljivijeg modela prevoza. Priključili smo se projektu EYCA kartice i obezbijedili popust od 50 odsto, ali i umanjili cijenu karata za prevoz bicikala koja sada iznosi dva eura“, kaže Jovanović.
Trenutno, kako je dodala, u lokalnom saobraćaju imaju šest parova vozova na relaciji Podgorica – Bar – Podgorica, tri para na relaciji Bar – Bijelo Polje – Bar i pet parova vozova na relaciji Podgorica – Nikšić – Podgorica. Svi vozovi saobraćaju prema važećem redu vožnje.
Izvor:RTCG.
Exit mobile version