Predstavnici Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarnu politiku danas su upoznali 25 vlasnika živinskih farmi s pojačanim preventivnim mjerama kojima se smanjuje rizik prenosa ptičjeg gripa na domaću živinu. Naglasili su da nema mjesta panici, te da potrošači mogu nesmetano da konzumiraju živinsko meso i jaja.

Iz Uprave su naglasili da rizik od prenosa virusa na domaću živinu postoji, ali da niej visok, prenosi RTCG.

“Iz tog razloga, neophodno je da vlasnici živinarskih farmi u narednom periodu pojačaju biosigurnosne mjere na svojim farmama kako bi se taj rizik sveo na najmanju moguću mjeru”, objasnili su iz te institucije.

Razgovaralo se i o naredbi o zabrani uvoza i tranzita pošiljki živine, ptica i proizvoda od živine i ptica radi sprečavanja unošenja visoko patogene avijarne influence, koja je na snazi.

Direktorica Uprave za bezbjednost hrane Vesna Daković prisutne je upoznala i o daljim koracima koje preduzima MPRR i Uprava, posebno o Naredbi o zabrani držanja živine na otvorenom prostoru, čije se objavljivanje očekuje narednih dana.

“Farmeri su izrazili zadovoljstvo zbog organizacije sastanka i prilike da se u potpunosti upoznaju sa situacijom, mjerama koje se preduzimaju, posebno preporukama kojih treba da se pridržavaju kako bi spriječili širenje virusa. Na sastanku je još jednom ponovljeno da nema mjesta panici i da potrošači mogu nesmetano da konzumiraju živinsko meso, jaja i proizvode od živine, kako iz domaće proizvodnje tako i iz uvoza. Naravno, ako se ti proizvodi kupuju u registrovanim objektima i potiču od registrovanih proizvođača”, istakli su iz Uprave.