Butan je jedina zemlja na svijetu u kojoj je vlast uvjerena da je težnja za srećom svakog stanovnika najvažniji cilj. Zapravo im je to toliko važno, da je pravo na sreću upisano u član 9 njihovog ustava.
Iz tog razloga se, svakoj osobi u zemlji u sklopu popisa stanovništva, između ostalog, postavlja i pitanje “jeste li srećni?”. U posljednjem popisu iz 2015. godine, 35 odsto stanovništva je izjavilo da su “veoma srećni”, 47,9 odsto se osjeća “umjereno srećnima”, a samo 8,8 odsto stanovnika je izavilo da su “nesrećni”.

U Butanu ne postoji koncept bruto domaćeg proizvoda. Umjesto toga, za blagostanja u zemlji koristi se drugačiji indikator – bruto nacionalna sreća. Bruto nacionalna sreća je koncept koji je nastao 1972. godine u Butanu kao ideja tadašnjeg butanskog kralja. Ideja predstavlja protivtežu bruto nacionalnom proizvodu i potiče iz budizma. Postoje četiri osnovne komponente bruto nacionalne sreće, a to su kulturna dimenzija, ravnopravan ekonomski razvoj, dobro upravljanje i zaštita životne sredine.
Stoga, sreća se smatra glavnim prioritetom nacionalne politike. Vlada Butana čak je osnovala i Ministarstvo sreće, koje do sada nije imala ni jedna zemlja na svijetu.

Butan, koji je prema svim pokazateljima uistinu jedinstveno mjesto na ovoj planeti, puno je manje pogođen globalnim problemima kao što su glad i kriminal. Ljudi tamo žive zadovoljnim životom, nijesu opsjednuti modernom tehnologijom i uspješno su sačuvali svoju jedinstvenu kulturnu baštinu. Za ovo je zaslužna činjenica da do sada nijesu iskusili ratna razaranja ili ekstremno siromaštvo.

Njihov zakon brani ubijanje životinja tako da su većina stanovnika vegetarijanci. Takođe je zabranjen uvoz pesticida što znači da poljoprivredni proizvodi uopšte ne sadrže štetne sastojke. Još jedan zanimljiv aspekt života u Butanu je da se šume ne sijeku, stanovništvo se uvijek trudi da posadi što više stabala. Središnji i južni djelovi zemlje uopšte nijesu razvijeni, ta područja su u principu veliki prirodni rezervati sa bogatom florom i faunom.

U posljednjih 20 godina životni vijek u Butanu je udvostručen, a skoro sva djeca u ovoj ne tako bogatoj zemlji idu u školu. Takođe, u skladu sa očuvanjem životne sredine Butan je uveo pješački dan jednom mjesečno. Na taj dan svi zaposleni idu pješice na posao i niko ne ide automobilima kako ne bi dodatno zagađivali okolinu.Butan je uspio da zadrži većinu svog prirodnog bogatstva iz vrlo jednostavnih razloga: lov je zabranjen, a krčenja šuma gotovo i nema. Ovo kraljevstvo (parlamentarna monarhija) proizvodi dovoljno da samo sebe izdržava.