Nikšićka Željezara Tosčelik u prošloj godini je zabilježila gubitak od 4,56 miliona eura, što je 7,6 odsto manje nego 2013.

Prema izvještaju o poslovanju, poslovni prihodi kompanije na kraju decembra bili su 24,7 odsto manji nego u uporednom periodu i iznosili su 8,97 miliona eura.

Poslovni rashodi smanjeni su 26,4 odsto na 11,88 miliona eura. Troškovi zarada, naknada i ostali lični rashodi iznose 2,04 miliona eura, materijala 8,64 miliona, dok su ostali poslovni rashodi bili 1,2 miliona eura.

Ukupna aktiva kompanije vrijedila je 22,44 miliona eura, što je 31 odsto više nego u uporednom periodu. Akumulirani gubitak je dostigao 12,99 miliona eura, kratkoročna rezervisanja i obaveze 6,13 miliona eura, a dugoročna rezervisanja i obaveze 29,3 miliona eura.

Posljednji izvještaj o poslovanju preduzeća objavljen je na sajtu Komisije za hartije od vrijednosti (KHOV) 2010. godine.

Tosčelik je bivšu Željezaru, u koju je bio uveden stečaj, kupio za 15,1 milion eura u junu 2012. godine.

Novi vlasnik je obećao da će u fabriku za nekoliko godina uložiti 35 miliona i zaposliti do 550 radnika.

Po odluci uprave, 12 radnika je nedavno dobilo otkaze, ali su za dvojicu takva rješenja povučena, jer su stekli uslov za penziju.

Riječ je o sedam stalno zaposlenih i pet radnika angažovanih po ugovoru koji su, kako je ranije saopštio Sindikat, radili od 55 do 60 sati u sedmici u kojoj su dobili otkaz, iako je zakonom preciziran četrdesetosatni radni učinak.

Ti radnici, kako je ukazano, od septembra stalno rade treću smjenu u najtežim uslovima koji se mogu zamisliti, zbog čega su zaposleni i ginuli, i veoma često povrjeđivani.

Otpušteni radnici su kazali da se te sporne večeri nije radio nikakav specijalni čelik, ništa hitno mimo onoga što već nema na lageru, zbog čega smatraju da je sve unaprijed pripremljeno i da se samo čekao dan i povod da uslijedi ovakva situacija u Željezari, koja je rezultirala njihovim otkazima.

Prosječna plata u Željezari, za rad sa prekovremenim satima i stalnom noćnom smjenom, iznosi od oko 300 do 450 eura za radnike po ugovoru, dok stalno zaposleni imaju primanja nešto više od 500 eura.