Uprava policije je počela da dostavlja prve podatke, iz odjeljenja i centara bezbjednosti o procesuiranim građanima zbog počinjenih prekršaja ili krivičnih djela tokom proslove državnog praznika, saopštio je danas predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Saša Zeković, ističući da je prema dostupnim podacima do sada procesuriano četvoro građana, dok se za 18 građana iz Nikšića čeka stav nadležnog tužioca, piše CDM.

“Kako su i dalje na snazi protivepidemijske mjere Vlade Crne Gore, Savjet za građansku kontrolu rada policije, po sopstvenoj inicijativi, je zatražio od direktora Uprave policije, Veselina Veljovića, da detaljno informiše, po centrima/odjeljenjima bezbjednosti, o procesuiranju građana zbog kršenja tih mjera ali i eventulano učinjenih drugih prekrašaja ili krivičnih djela tokom proslave državnog praznika”, podsjetio je Zeković.
U medijima i na društvenim mrežama pojavio se određeni broj snimaka sa proslave Dana nezavisnosti u kojoj je učešće uzeo značajan broj građana.
“Iz CB Nikšić je saopšteno da su povodom tuče u Njegoševoj ulici u službenim prostorijama saslušani S.D, Ć.D, M.D, M.F, D.R, N.R, J.Z, M.K, M.Š, Ma.Š, A.J, S.Z, V.V, N.K, P.K, N.R, M.Č. i I.P. O svemu upoznata dežurni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću Ana Doderović, koja je naložila da joj je formirani spisi predmeta dostave na uvid prvog radnog dana, nakon čega će dati pravnu kvalifikaciju događaja”, navodi Zeković.
Kako ističe, beranska policija procesuirala je jednog građanina, a pozadina slučaja nije pojašnjena.
“Službenici CB Bijelo Polje su priveli jednog građanina jer je, prema navodima iz prijave, psovao i vrijeđao učesnika iz kolone vozila koja je slavila Dan nezavisnosti. Policija prikuplja obavještenja od ostalih učesnika nakon čega će se odlučiti o podnošenju prekršajne prijave”, dodao je.
Policija je procesuirala i jednog građanina u Baru zbog ugrožavanja sigurnosti tamošnjeg pravoslavnog sveštenika Nikole Radovića.
“Savjet je zatražio bliže podatke o događaju i prateću dokumentaciju”, rekao je Zeković.
Policija u Kolašinu procesuirala je M.B. zbog navodnog ometanja proslave.
“U svom javnom oglašavanju građanin M.B. je negirao navode policije i p(r)ozvao ministra unutrašnjih poslova i druga nadležna tijela da ispitaju slučaj. Savjet za građansku kontrolu rada policije je sinoć uzeo predmet u rad i od Uprave policije zatražio kopiju spisa predmeta”, dodao je Zeković.
U CB Podgorica, OB Cetinje, CB Pljevlja, OB Žabljak, CB Budva, OB Tivat i OB Kotor za sada nije bilo privođenja i procesuiranja.
“Savjet za građansku kontrolu rada policije insistira na preciznim podacima o procesuiranima zbog kršenja mjera Nacionalnog koordinacionog tijela za suzbijanje zarazne bolesti jer je od suštinske važnosti dosljedna i neselektivna primjena zakona i jednako postupanje prema svima. Savjet za građansku kontrolu rada policije pozdravlja efikasnu reakciju policije povodom ugrožavanja sigurnosti pravoslavnog sveštenika Nikole Radovića i poslanika Alekse Bečića i ocjenjuje da je suštinski važna brza reakcija policijskih službenika kod krivičnih djela protov sloboda i prava čovjeka i građanina”, poručio je Zeković.