Drugari iz odjeljenja su uradili nevjerovatnu stvar za šestogodišnjeg Zejda Ćoralića iz Sarajeva koji je gluvonijem. Prošle godine, Zejdova majka je odlučila da ga pošalje u “normalnu” školu, ali je nije radovala činjenica da niko u školi ne zna znakovni jezik.

Učiteljica je odlučila da uradi nevjerovatnu stvar za malog Zejda. Naučila je cijelo odeljenje znakovni jezik kako bi svi lijepo mogli da komuniciraju. Nakon tri mjeseca, prvi razred Osnovne škole “Osman Nakaš” naučio je osnove znakovnog jezika.

Samopouzdanje šestogodišnjeg Zejda je odmah poraslo!

“Zejd se raduje svakom odlasku u školu, sretan je i motivisan”, rekla je njegova majka Mirzana Ćoralić.

Njegovi drugari iz razreda su toliko uzbuđeni što su naučili znakovni jezik da su čak počeli da uče i svoje roditelje.

“Sretan sam što učim Zejdov jezik, jer na taj način mogu da komuniciram s njim i sa ostalom gluvonijemom djecom. Zabavno je”, rekao je Tarik Šijarić, jedan od Zejdovih najboljih drugara iz škole.

Zejdova učiteljica se nada da će se uvesti znakovni jezik u nastavni plan i program, jer pomaže maloj djeci, a i na taj način oni postaju svjesni šta čini taj invaliditet.

“Svi smo sretni što smo naučili novi jezik. Trenutno nam je cilj da naučimo Zejda da čita sa usana. On je dobro i pametno dete”, istakla je njegova učiteljica.