19. Nikšićki književni susreti završeni su uručenjem nagrada “Zaloga” za umjetničko viđenje zavičaja, koju Književna zajednica “Vladimir Mijušković” dodjeljuje od 1986. godine.

Kako prenose Dnevne novine odlukom žirija, od 12 pristiglih predloga, “Zaloga” za stvaralaštvo u poeziji pripalo je Spasoju Bajoviću. Djela Bajovića prepoznata su širom Crne Gore kao savremeni vid književnosti, a najzapaženija je zbirka “Prsten magle”.

Predsjednik žirija Radovan Damjanović kaže da je struktura zbirke koncipirana na postojanju poetskih cjelina kojima je Bajović povlašćeno mjesto posvetio temi zavičaj a. “Zaloga” za publicistiku dodijeljena je novinaru Branku Koprivici, koji je objavio deset knjiga monografsko-publicističkog karaktera.

“Pune četiri decenije saradnik je brojnih listova i časopisa u kojima je objavljivao ili sada objavljuje brojne tekstove o kulturi, istoriji, etnologiji, obrazovanju, narodnog stvaralaštva i slično”, pojasnio je Damjanović.

Treća “Zaloga”, koja je uručena za poetsko-muzičko viđenje zavičaja pripala je kantautoru Marinku Pavićeviću. Pavićević do sada je objavio pet zbirki poezije, a trenutno piše knjigu aforizama i roman “U stihu”.

Predsjednik žirija kaže da je Pavićević pjesmom i gitarom, poezijom i slikarskim platnom svuda sa ponosom pronosio slavu zavičaja i Crne Gore.

Uručena nagrada Književne zajednice U ime nagrađenih prisutnima se obratio Spasoje Bajović koji je istakao da nagrada KZ “Vladimir Mijušković” godi, ali i obavezuje. On je naglasio i da su riječi i “Zaloga” uvijek kroz istoriju bile kamen temeljac svih međuljudskih veza i dogovora.

“One simbolišu težinu ljudskih djela i ljepotu trajanja. Nikada nije bilo lako ostati svoj u vremenu velikih društvenih izazova i iskušenja. To dobro znaju slavni junaci u djelu Vladimira Mijuškovića, za njih je riječ bila najjače ljudsko oružje, najskuplja zaloga”, istakao je Bajović.

Prvi dobitnik nagrade “Zaloga” bio je istaknuti nikšićki pisac Vito Nikolić.