Mladi Nikšića

Magistralni put od Vilusa do graničnog prelaza na Ilinom brdu, koji je realizovala Direkcija za saobraćaj uz pomoć lokalne uprave našeg grada konačno je rekonstruisan, a u dionicu dugu pet kilometara uloženo je 2, 5 miliona eura, prenosi CDM.

Prema riječima direktora Direkcije Sava Parače, izgrađeno je oko kilometar treće trake, a tu je i značajno proširenje sa tri trake na graničnom prelazu, prenosi portal Onogošt.me.

“Svim onima koji odlaze i dolaze u našu državu omogućićemo sigurniji, brži i bezbjedniji ulazak. Ovo je bio jedan dosta ozbiljan posao. Izvode se i radovi prema Bileći od 13 kilometara te da će dobar dio tih radova privesti kraju u toku ove godine, a u prvoj polovini naredne godine ih i završiti. Tu su i drugi planirani projekti. Jedan od prvih tendera koji ćemo raspisati početkom godine je nastavak ovog putnog pravca, znači 17 kilometara do Kusida biće potpuno na istovjetan način rekonstruisano i onda ćemo imati jedan dobar pomak puta od granice skoro do Nikšića, faliće nam zadnjih pet kilometara ali sasvim sigurno naći ćemo način da to završimo i Nikšić će sa dva-tri granična prelaza biti više nego dobro povezan na ovom putnom pravcu“, zadovoljno ističe on.

Još jedan veliki projekat koji je u najavi i koji radi Direkcija za saobraćaj je, prema riječima Parače, projektovanje nove magistrale i novog putnog pravca od Nikšića prema Cetinju.

„Jedna dugogodišnja priča koja je ulazi u svoj finiš. Očekujem u toku naredne godine da dobijemo projektnu dokumentaciju i da napravimo najkraću vezu dva grada koja su u centralnoj Crnoj Gori. Naravno, dok ne dobijemo tu dokumentaciju stvaraćemo sve moguće pretpostavke, finansijske i ostale kako bi u najkraćem mogućem roku ušli u realizaciju tog projekta. Znači, tamo negdje kraj naredne godine nam je presudna tačka i nastavak te priče i mislim da bi i Nikšić i Cetinje imali jednu izvanrednu saobraćajnicu gdje bi, prema nekoj našoj procjeni, Nikšićani prema ovom dijelu crnogorskog primorja imali saobraćajnicu kraću za jedno 40 kilometara“, ističe on dodajući da je njihova zamisao da naprave izuzetno modernu saobraćajnicu po svim evropskim standardima.

Zadovoljan završetkom radova je i predsjednik opštine Nikšić Veselin Grbović.

„Rekonstrukcija je urađena zaista izvanredno i uz ove planove koji postoje, Nikšić će sa ove strane prema Bosni biti povezan sa ovim bosanskim autoputevima i dalje sa hrvatskim. Uz autoput koji mi radimo od Smokvica do Mateševa i kasnije preko Andrijevice i Berana do Boljara, povezivanje sa Srbijom, ovdje ćemo imati i vezu sa Mađarskom, Austrijom i Slovenijom i dalje, tako da nam je zaista ovaj putni pravac izuzetno značajan, uz drugi pravac koji se završava od Petrovića do Vraćenovića i granice na Bileći“, naveo je Grbović.