Mladi Nikšića

Zločin iz mržnje i govor mržnje moramo zaustaviti. Govor mržnje je uvod u teža krivična djela, zato ove pošasti zahtijevaju efikasnu reakciju institucija i civilnog društva, poručeno je sa foruma “Prevencija zločina iz mržnje i govora mržnje – efektne institucije i NVO sektor”, prenosi CDM.

Forum je održala Građanska alijansa u saradnji sa Regionalnom kancelarijom za saradnju mladih i uz podršku Vlade Njemačke, u hotelu Podgorica. U fokusu su bile relevantne institucije, kao i nevladine organizacije koje se direktno bave prevencijom zločina iz mržnje i govora mržnje, prenosi CDM.

Po mišljenju predstavnika VDT Podgorica Miloša Šoškića, govor mržnje je uvod u teža krivična djela ako se ne sankcioniše na vrijeme dok je Siniša Bjeković, zamjenik Ombudsmana bio izričit u tvrdnji da imamo još uvijek oklijevanje institucija kada treba goniti ono što je evidentno.

Bojana Jokić iz LGBT Forum Progres, saopštila je da samo u ovoj godini bilo sedam napada na LGBTIQ osobe i da je Forum progres do danas od početka godine podnio preko 200 prijava zbog govora mržnje, ali da do sada nije bilo kvalifikacija zločina iz mržnje nad LGBTIQ osobama.

Iz NVO Mladi Romi Samir Jaha, naglasio je da su potrebne aktivnosti u kojima se romska populacija upoznaje sa radom institucija i projekti koji targetiraju zajednicke probleme i Roma i većinske populacije.

Mlada aktivistkinja Nina Nikčević iz volonterskog kluba Gimnazije “Slobodan Škerović”, potvrdila je da učenici često ne znaju da prepoznaju govor mržnje i prijave te da se danas više priča o ovoj temi i to je dobar trend te da praksa govori da treba raditi na prevenciji i edukaciji djece, mladih i nastavnog osoblja o govoru mržnje.

Jadranka Vojvodić iz Agnecije za elektronske medije je naglasila da i pored apsolutnog primata slobode govora, međunarodni standardi kažu da je govor mržnje neopravdan i da se može kazniti ukoliko se nađe u medijskim sadržajima.