Raskošna crnogorska nošnja je bila statusni simbol, pa se dešavalo da su odijelo i oružje vrednije od čitavog imanja nekih porodica. Kako bi sačuvali bogatu tradiciju, Uprava za zaštitu kulturnih dobara vještinu izrade crnogorske nošnje i zlatoveza proglasila je za zaštićenim nematerijalnim dobrom.

načajan segment bogate i raznovrsne kulturne baštine Crne Gore čine materijalni i nematerijalni tragovi odijevanja Crnogoraca i Crnogorki.

Direktorka Uprave za zaštitu kulturnih dobara, Anastazija Miranović, kaže za Dnevnik TVCG da je država i ovog puta prepoznala tradicijske vrijednosti, pa će zato vještina izrade crnogorske nošnje i zlatoveza ove godine postati zaštićeno nematerijalno dobro.

“Zanati koji se bave ovim vještinama su u izumiranju i nama je težnja da na ovaj način podstaknemo nove naraštaje da se bave kulturnim nasljeđem na ovaj način. I ovo je jedan od načina na koji država pokušava da zaštiti i prepozna svoje prave vrijednosti”, istakla je Miranović.

Izradom originalne crnogorske nošnje već 40 godina bavi se Radmila Rakočević.

“Prvo se mota ono tanko, pa se prede, mi to predemo vani ispred kuće pa se priprema i krojevi bi trebali da budu kako jesu i krojenje i odabir čoja da budu kvalitetne koje mogu da podnesu dugo. Jer se ovo radi za tri generacije. Mi svaki dio postavljamo ručno. Jer on mora da legne onako jer ne može da se povuče tamo ovamo”, pojasnila je Rakočević.

Miranović podsjeća da je nošenje crnogorske nošnje bio svojevsrtan statusni simbol. Nerijetko se dešavalo da je odijelo uz oružje bilo vrjednije od čitavog imanja. Ostalo je da se prepričava da su Crnogorci i imanja prodavali da bi obezbijedili sebi crnogorsku nošnju.

“Na izložbi u Londonu 1907. proglašena za najljepšu. Vrlo intersantna je priča da je 1888. kralj Nikola zabranio da se toliko kite i troše Crnogorci zbog nošnje”, kazala je Miranović.

Ona je dobila prvu nagradu na konkursu Ministarstva odbrane za izradu paradne uniforme počasne garde Crne Gore. Obzirom na to da je garda svečano lice države i da prvi zvanični susret sa našom državom na visokom nivou je preko crnogorskih gardista, identitet i tradicija i tu imaju svoje mjesto

“Bluza crnogorskog gardiste će imati elemente sa džamadana i mislim da je to ono što je negdje u identitetskoj vertikali crnogorca taj neki zor dostojanstvol, ponos, sve se to odražva u crnogorskoj nošnji”, kazala je Miranović.

I ovo je jedan od načina, smatra Anastazija Miranović, da sačuvamo tradiciju da kao što smo nekad dostojanstveno i gordo čuvali našu posebnost, to činimo i danas, jer kao što je rekao Lubarda, novo se sastoji ne u izmišljanju nego u nadovezivanju.