Od 15. februara do 2. marta nevladina organizacija Alfa centar prikupila je 824 potpisa za peticiju povodom hitne promjene rasvjete na Bulevaru Vuka Mićunovica u Nikšiću i njihova inicijativa je urodila plodom, budući da je rasvjeta zamijenjena juče i ova važna saobraćajnica je postala bezbjedna za sve učesnike u saobraćaju.

Sandra Vahtel iz Alfa Centra kaže da je peticija, kao i ostali mehanizmi građanskog učešća u vršenju poslova lokalne samouprave kao što su inicijative, građanska inicijativa i mjesni referendum propisani Zakonom o lokalnoj samoupravi, ali se nažalost, još uvijek nedovoljno koriste.
“Naše iskustvo pokazuje da je najčešći razlog za ovo, činjenica da među građanima vlada mišljenje da su ovi mehanizmi uglavnom protiv nekoga ili nečega, a ponajviše protiv “vlasti”. Nadležni u lokalnoj samoupravi nekada i nijesu u situaciji da prepoznaju baš sve potrebe građana, pa su ovakve građanske akcije itekako korisne. Na ovaj način želimo da se zahvalimo svima koji su potpisali peticiju, ako i pojedincima i organizacijama koji su dali podršku u prikupljanju potpisa”, dodala je ona.
Prema njenim riječima, ovaj slučaj pokazuje da postoji potreba češće komunikacije između građana i lokalne samouprave, a koja se odnosi na i na javni interes.
“Brza reakcija nadležnih službi je pozitivan primjer rješavanja pitanja koji za cilj imaju povećanje kvaliteta života u našem gradu. Želimo da ohrabrimo sve sugrađane da u okviru zakonskih mogućnosti koriste svoja prava, ispunjavaju obaveze I prihvate dio odgovornosti za opšte stanje u zajednici”, zaključila je Vahtel