Oko 8.000 učenika završnih razreda osnovnih škola u Crnoj Gori polagaće 24, 25. i 26. maja eksterni ispit ili “malu maturu”, prenosi RTCG.

Iz Ispitnog centra Crne Gore je saopšteno da će ocjene sa ispita služiti kao selekcioni kriterijumi za upis u srednje škole kod onih ustanova gdje je velik broj prijavljenih đaka,

Istovremeno, maturanti gimnazija i srednjih stručnih škola pokazaće znanje iz jednog obaveznog i jednog izbornog obaveznog predmeta, jer su ispit iz Crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti; Albanskog jezika i književnosti polagali 21. aprila.

Ispit iz stranog jezika, kako su rekli, maturanti će polagati 1. juna, a iz matematike 2. juna, dok će konačni rezultati eksterne mature biti poznati do sredine juna.

Mala matura predstavlja standardizovanu provjeru znanja iz osnovnih predmeta, odnosno da li i u kojoj mjeri učenici posjeduju bazna znanja neophodna za nastavak srednjoškolskog obrazovanja.

“Učenici će polagati dva obavezna i jedan izborni predmet. Obavezni predmeti su crnogorski-srpski, bosanski i hrvatski jezik i književnost, albanski jezik i književnost i matematika. Što se tiče izbornih predmeta, učenici devetog razreda moći će da biraju između hemije, fizike, biologije, istorije, geografije i stranog jezika. Škole su bile u obavezi da do sredine februara dostave spiskove polumaturanata”, podsjetili su iz Ispitnog centra.

Maturski ili stručni ispit je, objašnjavaju, standardizovana eksterna provjera školskih postignuća kojom se želi vidjeti u kojoj su mjeri učenici dostigli nacionalne standarde znanja, navedene kroz ciljeve obrazovnih programa.

“Ispit se polaže nakon završenog četvorogodišnjeg srednjoškolskog obrazovanja. Cilj takvog načina provjere je praćenje i provjeravanje znanja, vještina i kompetencija učenika. Rezultati na ovim ispitima zasnovani su na ishodima znanja koje je po obimu, sadržaju i zahtjevnosti unaprijed određeno i objavljeno u Ispitnim katalozima”, pojasnili su iz Ispitnog centra.

Položen maturski ispit je, ističu, opšti uslov za nastavak obrazovanja na bilo kojoj visokoškolskoj ustanovi, a za realizaciju eskterne polumature i mature zadužen je Ispitni centar Crne Gore.

Na sajtu Ispitnog centra iccg.co.me mogu se pronaći sve informacije u vezi sa eskternim ispitima za maturante i polumaturante, a tu će, kako su rekli, biti objavljene i informacije o mogućnostima podnošenja žalbe.

Takođe, na sajtu se nalaze i tipovi testova za sve one koji žele da se informišu i testiraju svoje znanje prije ispita.